Paszportyzacja Żywności w GovTechowym wydaniu
Pochodzenie żywności już niedługo nie będzie stanowiło żadnej tajemnicy. W ramach współpracy z Ministerstwem Rolnictwa oraz Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa powstanie „paszport polskiej żywności”.
Dziś odbyła się uroczystość podpisania Listu intencyjnego na rzecz realizacji projektu Paszportyzacja polskiej żywności pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pełnomocnikiem Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz instytucjami administracji publicznej odpowiedzialnymi za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności, tj.: Głównym Inspektoratem Weterynarii, Głównym Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Głównym Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Głównym Inspektoratem Sanitarnym oraz Głównym Inspektoratem Transportu Drogowego.
Zwiększenie wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o pochodzeniu żywności przy użyciu technologii
Idea „od pola do stołu” ma wiele aspektów. Jednym z nich jest budowa cyfrowego systemu gwarantującego efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw. Funkcjonalności projektowanego systemu umożliwią rejestrowanie i walidowanie transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności, co istotnie przyczyni się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu.
Prace nad projektem roboczo nazwanym Paszportyzacja polskiej żywności zainicjowane zostały przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz GovTech Polska w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.
Zapotrzebowanie na wdrożenie takiego systemu wynika nie tylko z rosnącego zapotrzebowania na informacje dostępne o produktach, ale też niska skuteczność rozwiązań opartych na cyfrowych zapisach.
Budowa systemu to przede wszystkim odpowiedź na rosnące oczekiwania konsumentów w odniesieniu do dostępu do informacji o produktach żywnościowych. Prace nad projektem zostały zainicjowane w połowie 2020 r. przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz GovTech Polska w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. W tym czasie odbył się szereg spotkań i godziny warsztatów pozwalających znajdować najlepsze rozwiązania dopasowane do istniejących potrzeb.
Służby i inspekcje odpowiedzialne za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności osiągną wymierne korzyści z wdrożenia projektu, między innymi poprzez usprawnienie i ograniczenie kosztów związanych z wymianą informacji.
Stawiamy dziś obok siebie dwa filary polskiej gospodarki - rolnictwo i sektor cyfrowy. Na nich wspólnie będziemy w stanie budować sukces polskiego biznesu w kraju i za granicą Wyposażona w paszporty polska żywność będzie jeszcze skuteczniej podbijać zagraniczne rynki i podniebienia. Wszystkie rodzaje żywności - zarówno roślinna jak i zwierzęca będzie wytwarzana i sprzedawana w sposób bezpieczny i transparentny. – Justyna Orłowska - Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. GovTech, Szef Centrum GovTech.