Biologia (listopad 2020 r.)
Temat 5. Chemiczne podstawy życia (dział II). Węglowodany – budowa i znaczenie
W ramach cyklu lekcji poświęconych chemicznym podstawom życia poznam: budowę i podział węglowodanów; budowę i właściwości oraz przykłady cukrów prostych, dwucukrów i wielocukrów. Dowiem się o sposobach wykrywania glukozy i skrobi. Dowiem się o znaczeniu węglowodanów w życiu organizmów/człowieka.
- Zapoznaj się z lekcją z Epodręcznika – część 4. „Węglowodany”. Zapoznaj się ze schematem glukozy. Wyjaśnij, dlaczego glikogen jest gromadzony w mięśniach. Dokonaj obserwacji kształtu ziaren skrobi. Dowiedz się o znaczeniu węglowodanów.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Zapoznaj się z materiałem lekcji „Właściwości fizykochemiczne dwucukrów i ich znaczenie biologiczne” z Epodręcznika. Przeczytaj o dwucukrach. Na podstawie rysunku-mapy dokonaj analizy częstotliwości występowania nietolerancji laktozy na świecie. Z czego wynika?
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Przeczytaj materiał do lekcji „Cukry – glukoza i fruktoza”. Odpowiedz na pytania: 1. Jaki jest wzór sumaryczny glukozy i fruktozy?; 2. Jakie są właściwości i zastosowanie glukozy?
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Sprawdź wiedzę. Zapoznaj się z treścią zadania. Swoją odpowiedź zapisz w formularzu. Następnie obejrzyj film i sprawdź, czy twoje wyjaśnienie jest prawidłowe.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Materiał dla nauczyciela – przykładowy scenariusz lekcji. (Autor: Jolanta Loritz‑Dobrowolska).
Temat 6. Chemiczne podstawy życia (dział II). Białka – budulec życia
W ramach cyklu lekcji poświęconych chemicznym podstawom życia poznam budowę białek (aminokwasy i wiązania peptydowe); klasyfikację białek na proste i złożone. Dowiem się o znaczeniu wybranych białek w życiu organizmów/człowieka.
- Zapoznaj się z lekcją z Epodręcznika – część 6. „Białka”. Poznaj złożoną strukturą przestrzenną białek. Przeczytaj polecenie 6. Wyjaśnij, dlaczego: skala termometru do mierzenia temperatury ciała kończy się na 41°C; długotrwała i wysoka gorączka jest niebezpieczna dla zdrowia i należy ją obniżać.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Zapoznaj się z materiałem do lekcji „Białka – budowa” z Epodręcznika. Naucz się jakie pierwiastki wchodzą w skład białek; czym są białka; wskazywać, w jakich produktach spożywczych występują białka; podawać znaczenie białek w organizmie.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Zapoznaj się z materiałem do lekcji „Białka – właściwości” z Epodręcznika. Wymień czynniki powodujące denaturację i wysalanie białka. Wskaż różnicę między denaturacją a wysalaniem białka.