Biologia (październik 2020 r.)
Temat 5. Układ pokarmowy i odżywianie się – wprowadzenie
W ramach realizacji działu programowego „Układ pokarmowy i odżywianie się” wymienisz i rozpoznasz elementy układu pokarmowego, podasz ich funkcje oraz przedstawisz związek budowy tych elementów z pełnioną funkcją.
- Zapoznaj się z częścią 1 lekcji z Epodręcznika „Budowa układu pokarmowego” Naucz się wymieniać narządy układu pokarmowego, wskazywać ich położenie (na schemacie i we własnym organizmie).
Temat 6. Układ pokarmowy – budowa, rodzaje oraz funkcje ludzkich zębów
Wymienisz i rozpoznasz rodzaje zębów oraz określisz ich znaczenie w mechanicznej obróbce pokarmu; przedstawisz przyczyny próchnicy i zasady jej profilaktyki
- Zapoznaj się z materialem – część 2 „Zęby" do lekcji z Epodręcznika „Budowa układu pokarmowego”.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Zapoznaj się z tekstem dodatkowym. Poszerz/utrwal wiedzę o budowie, rodzajach oraz funkcjach ludzkich zębów.
- Zastanów się czy wiesz jak ważna jest prawidłowa higiena zębów; czy znasz główne ich rodzaje i wiesz, jakie pełnią funkcje?
Temat 7. Uklad pokarmowy człowieka - budowa i funkcje
Omówisz budowę ukladu pokarmowego oraz przedstawisz związek budowy z pełnioną funkcją.
- Zapoznaj się z materialem – część 3, 4 i 5 materiału do lekcji Epodręcznika „Budowa układu pokarmowego”; 3. Jama ustna, gardło i przełyk; cz. 4. Żołądek i jelito cienkie; cz. 5. Jelito grube.
Temat 8. Uklad pokarmowy i odżywianie się. Jak trawiony jest pokarm?
Dowiesz się jakie przemiany musi przejść kęs kanapki, by zasilić komórki; czy wystarczy, by trafił do żołądka; jaką drogą dotrze z układu pokarmowego do potrzebujących energii i składników odżywczych komórek mózgu, mięśni i pozostałych narządów.
- Zapoznaj się z materiałek do lekcji z Epodręcznika „Jak trawiony jest pokarm?”.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Zapoznaj się z materialem do lekcji z Epodręcznika „Metabolizm”. Przeczytaj tekst cz. 1 „Dieta" Na podstawie tabeli omów/opisz rolę składników pokarmowych w organizmie człowieka i dowiedz się wiecej o bilansie energetycznym (niedowaga, nadwaga, otyłość).
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Zapoznaj się z materiałem i przeanalizuj potrzeby pokarmowe człowieka. Omów rodzaje, znaczenie i źródła składników pokarmowych.