Biologia (październik 2020 r.)
Temat 5. Układ pokarmowy (IV) Budowa i funkcje układu pokarmowego
Przypomnisz sobie i poszerzysz wiedzę, zdobytą w klasach młodszych, o budowie i funkcjach ukladu pokarmowego na przykładzie człowieka.
- Zapoznaj sie z lekcją o ukladzie pokarmowym człowieka z podręcznika oraz materiałem z Epodręcznika.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Zapoznaj się z prezentacją „Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka”.
Typ materiału: Materiał multimedialny
- Sprawdź/utrwal wiadomości – wypełnij kartę pracy (Karta pracy ucznia służąca do przeprowadzenia lekcji na temat układu pokarmowego. Uczniowie poznają jego budowę i rolę poszczególnych elementów. Wykorzystana jest metoda „stacje uczenia się”).
- Materiał dla nauczyciela do wykorzystania w pracy z uczniami – Skrypt UW „Układ pokarmowy – skrypt”.
Temat 6. Układ pokarmowy (IV). Procesy trawienia i wchłaniania
Przypomnisz sobie i poszerzysz wiedzę, zdobytą w klasach młodszych, oprocesach trawienia i wchłaniania.
- Zapoznaj sie z lekcją z podręcznika oraz materiałem z Epodręcznika „Jak trawiony jest pokarm?”.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Materiał dla nauczyciela do wykorzystania w pracy z uczniami – preezentacja SGGW „Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka” (dr inż. Katarzyna Lachowicz, dr inż. Ewa Fürstenberg).
Typ materiału: Materiał multimedialny
Temat 7. Układ pokarmowy (IV). Zasady racjonalnego odżywiania
Dowiesz się, że prawidłowe działanie wszystkich układów i narządów człowieka, równoznaczne z homeostazą jego organizmu i zachowaniem zdrowia, zależy od właściwego odżywiania, czyli stosowania odpowiedniej diety (indywidualne zapotrzebowanie organizmu na energię; dostarczać niezbędnych składników odżywczych).
- Zapoznaj sie z materialem do lekcji z Epodręcznika „Klasyfikacja i charakterystyka diet”. Zastanów się nad modelem żywienia i jego dostosowaniem do naszych/własnych specyficznych potrzeb.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Przeczytaj tekst „Rola żywienia w życiu człowieka”. Poznaj 10 zasad zdrowego odżywiania. Przeanalizuj dostępną symulację i sprawdź wiedzę.
Temat 8. Układ pokarmowy(IV). Choroby układu pokarmowego
Poznasz najczęściej występujace choroby układu pokarmowego i dowiesz się jak możesz im zapobiegać, stosując zasady zdowego żywienia. Dowiesz się o znaczeniu błonnika dla prawidłowego funkcjonowania organizamu, zapobiegania chorobom układu pokarmowego.
- Zapoznaj się z materiałem z podręcznika oraz materiałami dostępnymi w internecie, np. opublikowanym w poradniku zdrowia i zapoznaj się z najczęściej występującymi chorobami ukladami pokarmowego. Zastanów się czy i jak można im skutecznie zapobiegać.
- Zapoznaj się z materiałem dodatkowym – tekstem „Błonnik w chorobach układu pokarmowego”. Odpowiedz na pytanie – czym jest błonnik i dlaczego jest tak ważnym skadnikiem diety?