Biologia (wrzesień 2020 r.)
Temat 1. i 2. Charakterystyka organizmów zwierzęcych. Budowa i funkcje tkanek zwierzęcych – nabłonkowa, mięśniowa, łączna, nerwowa.
Poznam cechy organizmów żywych oraz budowę i funkcje tkanek zwierzęcych. Dowiem się jak wykonać obserwację i rozpoznać tkanki zwierzęce (tkanka nabłonkowa, mięśniowa, łączna, nerwowa) na schematach i w obrazie mikroskopowym.
- Nazwij tkanki zwierzęce. Dokonaj podziału tkanek zwierzęcych i omów/ opisz ich budowę. Na przykładzie wybranych tkanek spróbuj określić związek ich budowy z pełnioną funkcją.
Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika
- Obejrzyj materiał filmowy i poszerz/utrwal wiedzę o tkankach zwierzęcych (nabłonkowej, mięśniowej, łącznej i nerwowej).
Typ materiału: Materiał multimedialny – film z Epodręcznika
- Przypomnij sobie zasady obsługi mikroskopu optycznego. Rozpoznaj poznane tkanki zwierzęce na schematach i w obrazie mikroskopowym lub w atlasach interaktywnych dostępnych w internecie. Wykonaj szkic wybranej tkanki w zeszycie ćwiczeń i opisz składniki jej budowy.
Typ materiału: Materiał z Epodręcznika (część 4)