|

@ Ministry of Transporf nébtezi Ludvika Svobody 1222/12
POBOX9, 110 15 Praha 1

Im |||||.

§ SOV INSFRRAORN
| TRANSECRTU D ROGOWEGRO ;

KA"'L;I“L‘:\QIA Gk OW?A ;
ague 10.
! le‘ 8. 2017 l iref%;smzo?g-glufz}-zsoé;m
: WL NELG ; BTM.08343.1.2017.0170
!]’\re’zzc;:rﬁk" 4065‘??’
Glowny Inspekt(;;;t_'ﬁ-ﬁvﬁ‘sp‘ tu Drogowego SO e e -
Al Jetozolimsci 54

00-807 Warszawa [y

Subject: Driver attestation

Dear Sirs,

I received your request concerning recognition of driver attestation issued by the Polish
authorities without marked code 95 according to article 10 Directive 2003/59/EC of the European
parliament and the Council of 15 July 2013. Conditions for issuing of the driver attestation are
listed in article 5 Regulation (EC) No 1072/2009 of the European parliament and the Council of 21
October 2009 on common rules for the access to the international road haulage market. According
to the article 5 the driver attestation shall be issued by the competent authorities of the Member
State of establishment of the haulier, at the request of the holder of the Community licence, for each
driver who is neither a national of a Member State nor a long-term resident within the meaning of
Directive 2003/109/EC whom that haulier lawfully employs, or for each driver who is neither a
national of a Member State nor a long-term resident within the meaning of that Directive and who is
put at the disposal of the haulier. The purpose of legal regulation of this issue is an implementation
of united form, which attests that a driver, who is neither a national of a Member State nor a long-
term resident, is employed in accordance with the conditions listed in article 5 (1) Regulation (EC)
No 1072/2009, i.e. that the driver is employed according to laws, regulations or administrative
provisions, therefore even in compliance with regulations regarding professional training defined
by Directive 2003/59/EC. Marking the code 95 on driver attestation would be therefore redundant,
as the attestation may be issued to the haulier only for a driver who meets mentioned requirements.
Furthermore, the driver attestation model defined in Annex III Regulation (EC) No 1072/2009 does

not contain the appropriate space for the entry of code 95 and even instructions for the authorities of
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Member States regarding the filling of the driver attestation does not mention aforementioned code
95. This fact is also reflected in the proposed Directive of the European parliament and the Council,
which should be amending Directive 2003/59/EC and which, in its text proposed so far, states that
driver attestation shall be mutunally recognised for the purposes of this Directive, i.e. Directive
2003/59/EC, even if the relevant Union code was not marked upon it.

" There is no reason for other Member States to question the validity of the driver attestation, if
the driver attestation is issued in accordance with article 5 of Regulation (EC) No 1072/2009 and
complies with the model set out in Annex III Regulation (EC) No 1072/2009 and therefore contains
at least two of the security features listed in Annex I. Competent authorities of the Czech Republic
proceed in accordance to article 5 of Regulation (EC) No 1072/2009 and do not enter code 95 in a
driver attestation nor do they require mentioned code to be filled by other Member States. I have not
been informed that this caused any problem for Czech hauliers so far. In case that other Member
States would refuse to accept a driver attestation of Czech haulier due to the lack of entry of code

95, I would request a statement from EBuropean Commission on this matter.

Yours faithfully,

T

Mgr. Pavol Baran

Director
Road Transport Department
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