Bądź eko nie tylko od Święta!
06.04.2023
Wielkanoc to czas odpoczynku oraz spotkań w gronie najbliższych. Jednak zanim zasiądziemy do świątecznego stołu, czekają nas przygotowania, wśród których ważne miejsce zajmuje m.in. dekorowanie domu, gotowanie tradycyjnych potraw i pieczenie ciast. Wbrew pozorom święta Wielkanocne to również dobry moment, aby zadbać o środowisko np. poprzez ograniczenie zużycia plastiku czy niemarnowanie żywności.
Oto kilka prostych zasad
1. Wykonaj pisanki w zgodzie z naturą
Zrezygnuj z popularnych plastikowych koszulek na jajka i sztucznych barwników, zastępując je naturalnymi barwnikami. W zależności od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć, możesz skorzystać z:
- łupinek cebuli, które pozwolą uzyskać głęboki, ceglasty kolor;
- wody gotowanej z kurkumą, która zabarwi skorupki na żółto;
- wywaru z gotowanych liści czerwonej kapusty, dzięki któremu jaja uzyskają niebieski kolor;
- wody po ugotowaniu buraków, dzięki czemu pisanki staną się intensywnie różowe;
- trawy, młodego zboża, które zabarwią jajka na zielono.
Możesz również nadać pisankom połysk – w tym celu po zabarwieniu wystarczy posmarować je oliwą z oliwek lub rozpuszczonym masłem.
2. Przygotuj naturalne ozdoby
Zamiast każdego roku dokonywać zakupu nowych dekoracji, wykonaj je samodzielnie i wykorzystaj to co masz już w domu. Jedną z możliwości jest wykorzystanie wiosennych, żółtych forsycji lub gałązek, które możesz ustawić w wysokim wazonie i powiesić na nich pisanki na sznureczkach.
3. Nie daj się świątecznemu amokowi
Zorganizuj udane święta w duchu zero waste, bez kompulsywnych zakupów i koszyka pełnego niepraktycznych rzeczy. Weź ze sobą listę zakupów i kup tylko to co potrzebujesz. Pamiętajmy, że wytworzenie wszelkich dóbr – zarówno spożywczych, chemicznych czy przemysłowych – jest związane z wykorzystaniem m.in. wody i energii elektrycznej, a także emisją gazów cieplarnianych do atmosfery (tzw. ślad węglowy). Dlatego powinniśmy sięgać po taką ilość produktów, którą realnie potrzebujemy lub możemy dłużej przechowywać. Zbyt duże zakupy (np. pod wpływem promocji), często doprowadzają do sytuacji, że żywność jest wyrzucana – np. po utracie przydatności do spożycia.
4. Zabierz ze sobą torby na zakupy i wielorazowe opakowania
Pamiętaj, aby do sklepu zabierać ze sobą tyle materiałowych toreb wielokrotnego użytku, aby wystarczyło ich na spakowanie wszystkich produktów. Unikniesz tym samym sytuacji, gdy z powodu dużych zakupów, będziesz „zmuszony” do sięgnięcia po jednorazowe, plastikowe torby przy kasie.
Zamiast pakować kupowane owoce czy warzywa do jednorazowych torebek foliowych, skorzystaj z już posiadanych opakowań. Wzięcie ze sobą opakowań wielorazowych czy słoików na kupowane towary (np. kasze, ryby) również przyczynia się do zmniejszenia zużycia plastiku i ogranicza tym samym ilość odpadów.
Dokonując przedświątecznych zakupów, warto również zwrócić uwagę na opakowania produktów. Jeżeli to możliwe, wybieraj asortyment dostępny w opakowaniach biodegradowalnych lub pochodzących z recyklingu.
5. Nadmiarem żywności podziel się z innymi!
Podziel się z bliskimi lub sprawdź czy w Twojej okolicy dostępne są jadłodzielnie lub inne miejsca, w których możesz zostawić nadmiar jedzenia.