W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dyżur klasyfikatora grzybów

Na zdjęciu w lewym górnym rogu znajduje się logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Poniżej na czerwonym tle biały napis dyżur klasyfikatora grzybów. Po prawej stronie jest zdjęcie przedstawiające trzy grzyby

W związku z trwającym sezonem zbiorów grzybów, przypominamy, że zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia! 

Pomocy w rozpoznawaniu grzybów udzielają:

  • Grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych,
  • Klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.

Wątpliwości dotyczące zebranych okazów można skonsultować z klasyfikatorem  w Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Bochni, który udziela porad grzybowych w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów od poniedziałku do piątku w godzinach 14:00- 15:00.

WAŻNE!

Udając się na grzybobranie należy kierować się poniższymi zasadami: 

  1. Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
  2. Zbieraj tylko te grzyby, które znasz, a najlepiej skonsultuj zbiory z grzyboznawcą.
  3. Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
  4. Grzyby zbieraj do wiklinowego koszyka/łubianki.
  5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
  6. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
  7. Unikaj zbyt małych/młodych grzybów!
  8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
  9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy.
  10. Nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
  11. Nie identyfikuj grzybów próbując ich!

 Zatrucia grzybami

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne  podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.

Czekając na pomoc medyczną należy sprowokować wymioty.

Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu. 

Leczenie

Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.

Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka, Gąska zielona.

Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.

Spożywanie grzybów

Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
{"register":{"columns":[]}}