W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Powódź w południowej Polsce – aktualna sytuacja i działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Na zdjęciu widać zbiornik wodny i dłoń w niebieskiej, jednorazowej rękawiczce, która pobiera próbkę wody.

Sytuacja powodziowa na terenach południowej Polski nadal jest trudna. Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej dokładają wszelkich starań, aby sytuacja sanitarna na terenach dotkniętych powodzią była bezpieczna dla mieszkańców i służb udzielających pomocy. Przy Głównym Inspektorze Sanitarnym pracuje sztab kryzysowy.

Na terenach objętych powodzią stacje sanitarno-epidemiologiczne i ich laboratoria pracują w trybie 24-godzinnym – 7 dni w tygodniu. Pracownicy inspekcji m.in.:

  • stale przekazują informacje o jakości wody przeznaczonej do spożycia – informacje dostępne na stronach internetowych i w mediach społecznościowych stacji,
  • zaopatrują punkty szczepień w szczepionki,
  • prowadzą działania informacyjne i edukacyjne w zakresie sposobu przeprowadzania dezynfekcji pomieszczeń, sprzętu i studni przydomowych,
  • udostępniają środki do dezynfekcji powierzchni i odkażania wody,
  • prowadzą działania informacyjno-edukacyjne mające na celu zapobieganie ewentualnym zagrożeniom wynikającym z postępowania przez podmioty lecznicze z odpadami  medycznymi w placówkach udzielających świadczeń zdrowotnych na zalanych terenach,
  • kontrolują podtopione zakłady produkcji żywności, sklepy, zakłady żywienia zbiorowego w celu dopuszczenia ich do prowadzenia działalności.

W województwach: dolnośląskim, małopolskim, śląskim, opolskim i lubuskim Państwowa Inspekcja Sanitarna na bieżąco monitoruje sytuację w szpitalach, zakładach opiekuńczo-leczniczych i uzdrowiskach, pod kątem: podtopień, braku prądu, ewakuacji pacjentów, zabezpieczenia leków i sprzętu.

Woda do spożycia

Państwowa Inspekcja Sanitarna stale monitoruje przydatność wody do spożycia.

Aktualnie z terenu województw: dolnośląskiego, opolskiego i śląskiego wyłączonych z eksploatacji lub z zaleceniami dotyczącymi spożywania wody tylko po przegotowaniu albo użycia wody z kranu tylko do celów sanitarnych jest ok. 90 wodociągów. Za zaopatrzenie mieszkańców w wodę do spożycia odpowiada gmina.

Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje mieszkańców, kiedy woda nie nadaje się do spożycia. Jeśli wodociąg zostanie wyłączony z eksploatacji, woda przeznaczona do spożycia jest dostarczana w następujący sposób: w butelkach, z cystern, z innego wodociągu/ujęcia.

Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przez całą dobę dyżurują pod telefonem alarmowym, gdzie można zgłaszać informacje o zanieczyszczeniach wody oraz uzyskać informacje o przydatności wody do spożycia na danym terenie i o sposobie zaopatrzenia w wodę.

Po ustąpieniu powodzi konieczne będzie czyszczenie i dezynfekcja studni oraz przeprowadzenie badań wody ze studni. Na prośbę mieszkańców powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, we współpracy z samorządami, będą przeprowadzać badania wody w studniach wykorzystywanych do zaopatrzenia w wodę do spożycia.

Przeciwdziałanie chorobom zakaźnym i zatruciom

Państwowa Inspekcja Sanitarna na bieżąco monitoruje sytuację epidemiologiczną na terenach dotkniętych powodzią. Najczęściej rejestrowane są zatrucia pokarmowe, biegunki i nieżyty żołądkowo-jelitowe.

Stacje sanitarno-epidemiologiczne dystrybuują środki do dezynfekcji powierzchni, przedmiotów oraz do odkażania wody. Dostępne są także szczepionki, m.in. przeciw tężcowi, durowi brzusznemu, czy WZW typu A.

Bezpieczeństwo żywności

Na terenach dotkniętych powodzią lub podtopieniami działa ponad 1200 zakładów produkujących żywność, sklepów (kiosków, sklepów wielkopowierzchniowych) oraz zakładów żywienia zbiorowego (m.in. restauracji, barów, stołówek szkolnych i przedszkolnych). Zadaniem Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest kontrola tych zakładów pod względem bezpieczeństwa żywności wprowadzanej do obrotu. Aktualnie (stan na 26 września 2024 r.) pracownicy inspekcji skontrolowali już 749 obiektów, z czego  570 podmiotów zostało dopuszczonych do prowadzenia działalności. Podjęta została współpraca z Inspekcją Weterynaryjną dotycząca wymiany informacji o potencjalnych zagrożeniach oraz zakładów pod wspólnym nadzorem.

Pomoc z potrzeby serca

Pracownicy inspekcji starają się nieść pomoc nie tylko w godzinach pracy. Powstało wiele oddolnych inicjatyw wspierających osoby dotknięte powodzią. Wielu pracowników poświęca swój prywatny czas osobiście pomagając w usuwaniu skutków powodzi. Organizowane są grupy pomocowe, w których biorą udział pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznych, ich bliscy oraz wszyscy, którzy chcą wspierać osoby znajdujące się w tej trudnej sytuacji.

W Głównym Inspektoracie Sanitarnym, jak również w wielu stacjach na terenie całego kraju, zorganizowaliśmy zbiórki najpotrzebniejszych materiałów, które zostają przekazywane do zalanych terenów. Organizujemy także zbiórki pieniężne.

{"register":{"columns":[]}}