Grypa ptaków
17.10.2023
GRYPA PTAKÓW (AI – Avian influenza) to niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która jest groźna z uwagi na wysoką śmiertelność ptaków, szczególnie wśród stad indyków i kur, jak i łatwość rozprzestrzeniania się poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu, a także brak możliwości leczenia. Choroba w większości przypadków jest niegroźna dla ludzi, jednak człowiek odgrywa ważną rolę w jej rozprzestrzenianiu, m.in. poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty. Wskazana jest ostrożność, szczególnie wśród osób mających zawodowy kontakt z drobiem i ptakami dzikimi.
Wyróżnia się wiele odmian wirusa grypy, które oznaczane są symbolami, takimi jak np. H5N1, H5N5, H5N6 czy H5N8. Choroba występuje też w dwóch postaciach klinicznych: jako grypa ptaków o niskiej zjadliwości (LPAI) oraz znacznie groźniejsza wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI).
Choroba występuje sezonowo, związana jest z jesiennymi i wiosennymi przelotami ptaków dzikich. Zgodnie z opinią Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, za czas trwania standardowego „sezonu grypowego” w Polsce przyjmuje się okres od 1 października do 31 marca. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym, może być też przenoszona przez inne zwierzęta, w tym zwierzęta domowe oraz przez ludzi.
Aby uchronić się przed zakażeniem grypą ptaków lub przeniesienia zakażenia, należy:
- myć ręce po kontakcie z ptakami, zarówno dzikimi jak i hodowlanymi;
- unikać kontaktu z ptakami oraz miejscami ich licznego występowania;
- zachować ostrożność podczas obróbki i spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj i mięsa drobiowego: produkty te należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez styczności z innymi produktami. Sprzęt używany do obróbki żywności należy każdorazowo umyć ciepłą wodą z użyciem detergentu;
- przed spożyciem, jajka i mięso należy poddać obróbce termicznej w temperaturze minimum 70°C. Zamrożenie mięsa nie powoduje zniszczenia wirusa;
- W przypadku znalezienia padłych ptaków należy niezwłocznie powiadomić Powiatowy Inspektorat Weterynarii