Odwodnienie
25.07.2024
Woda jest niezbędna dla naszego organizmu i pełni wiele istotnych funkcji. Odgrywa rolę w procesie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, usuwania toksyn oraz regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu. Ponadto woda pomaga w utrzymaniu stałej temperatury ciała i prawidłowego przebiegu procesów życiowych, uczestniczy w reakcjach biochemicznych, zwilża błony śluzowe i gałkę oczną, zapewnia ruchliwość stawów.
Organizm człowieka nie może magazynować większej ilości wody, dlatego też musimy mu ją stale dostarczać. Zbyt małe spożycie płynów prowadzi do odwodnienia, którego skutkiem są zaburzenia w pracy całego organizmu
Odwodnienie to stan, kiedy zawartość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci oraz ludzi starszych. Jego pierwsze objawy mogą wystąpić już przy utracie płynów wynoszącej powyżej 1%.
Wśród objawów odwodnienia można wymienić uczucie pragnienia, suchość w ustach, ból głowy, uczucie zmęczenia, zaburzenia koncentracji, zawroty głowy, omdlenia, zmniejszoną ilość oddawanego moczu, suchość skóry i błon śluzowych.
Zgodnie z normami żywienia wystarczające spożycie wody, pochodzącej z napojów i produktów spożywczych:
- u dzieci i młodzieży (w zależności od wieku i płci) wynosi między 1,25 - 2,5 l
- u dorosłego, zdrowego człowieka - między 2 - 2,5 l.
Zapotrzebowanie organizmu na wodę zależy od wielu czynników, m.in. od wieku, aktywności fizycznej, diety, temperatury otoczenia, klimatu.