Zakupy w sklepie w czasie upałów
11.07.2024
W czasie upałów żywność psuje się dużo szybciej. Wysokie temperatury otoczenia sprzyjają szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach, zarówno w sklepach jak i w domu, jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
W trakcie zakupów:
- zapoznaj się z oznakowaniem produktu, w szczególności warunkami przechowywania i terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości
- dokładnie obejrzyj produkt pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń, sprawdź czy opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone. Szczególnie zwróć uwagę na mięso, ryby, nabiał, przetwory z jaj
- produkty chłodzone i mrożone wkładaj do koszyka jako ostatnie tak, aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy
- w przypadku podróży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda się specjalna torba z izolacją lub chłodząca
Po powrocie ze sklepu nie zwlekaj z rozpakowaniem zakupów, w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych – informacje w jakiej temperaturze powinien być przechowywany dany produkt znajdziesz na etykiecie środka spożywczego.