W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakupy w sklepie w czasie upałów

11.07.2024

Zakupy w sklepie w czasie upałów

W czasie upałów żywność psuje się dużo szybciej. Wysokie temperatury otoczenia sprzyjają szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach, zarówno w sklepach jak i w domu, jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

W trakcie zakupów:

  • zapoznaj się z oznakowaniem produktu, w szczególności warunkami przechowywania i terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości
  • dokładnie obejrzyj produkt pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń, sprawdź czy opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone. Szczególnie zwróć uwagę na mięso, ryby, nabiał, przetwory z jaj
  • produkty chłodzone i mrożone wkładaj do koszyka jako ostatnie tak, aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy
  • w przypadku podróży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda się specjalna torba z izolacją lub chłodząca

Po powrocie ze sklepu nie zwlekaj z rozpakowaniem zakupów, w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych – informacje w jakiej temperaturze powinien być przechowywany dany produkt znajdziesz na etykiecie środka spożywczego.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}