"Jak gotować w żłobkach i przedszkolach?"
08.09.2022
W niedzielę 4 września 2022 roku pod patronatem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Myślenicach odbyło się szkolenie "Jak gotować w żłobkach i przedszkolach?" dla intendentów i kucharzy z placówek oświatowych na terenie Miasta i Gminy Myślenice organizowane przez Stowarzyszenie Klub Dylematy Mamy i Taty.
Patronat sprawowali: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Myślenicach oraz Burmistrz Miasta i Gminy Myślenice.
Celem projektu było poszerzenie wiedzy pracowników działu obsługi i administracji odpowiedzialnych za żywienie w placówkach żłobkowych i przedszkolnych odnośnie przepisów prawnych, zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności i żywienia, nauki czytania i analizowania etykiet na produktach, propagowania zdrowego stylu wśród dzieci a w konsekwencji uniknięcie otyłości i chorób z nią związanych, zarówno somatycznych jak i problemów emocjonalnych i psychospołecznych.
W ramach projektu odbyło się całodniowe spotkanie uczestników ze specjalistami (m.in. warsztat integracyjno-motywacyjny, wykład dietetyka, wykład pracownika Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Myślenicach, wykład o świadomych zakupach, warsztaty samodzielnego tworzenia jadłospisów).