W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA "Safe2EatUE"

30.08.2024

Trwa kampania „Safe2EatEU” której celem jest zwiększanie poczucia sprawczości mieszkańców Europy związanego z dokonywaniem pewniejszych wyborów żywieniowych poprzez wyjaśnianie zagadnień naukowych związanych z bezpieczeństwem żywności.

EFSA

UE szczyci się jednym z najbardziej rygorystycznych systemów bezpieczeństwa żywności na świecie. System ten, oparty na doskonałości naukowej, obejmuje ścisłą współpracę między Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i krajowymi organami ds. bezpieczeństwa żywności w całej Europie. Zarówno EFSA jak i organy krajowe odgrywają w tym systemie kluczową rolę. 

EFSA ściśle współpracuje z czołowymi naukowcami z całej UE, analizując, oceniając i doradzając w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia w oparciu o najnowsze dowody. Dzięki temu Europejczycy mogą spokojnie delektować się posiłkami, wiedząc, że ich bezpieczeństwo jest traktowane priorytetowo. 

Poza zapewnianiem bezpieczeństwa konsumentom, EFSA odgrywa ważną rolę w zakresie ochrony zwierząt i środowiska przed wszelkimi zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym. Dzięki tym wysiłkom EFSA przyczynia się do ogólnego dobrostanu obywateli Europy i naszego środowiska.  

 Niezależnie od czynników decydujących o zakupie i konsumpcji żywności, obywatele Europy mogą mieć pewność, że wszystko, co zdecydują się zjeść, jest bezpieczne dzięki solidnemu systemowi bezpieczeństwa żywności. 

Europejczycy należą do grona najlepiej chronionych i poinformowanych konsumentów żywności na świecie. Naukowcy z całej Unii Europejskiej analizują dane naukowe i badania w celu oceny ryzyka związanego z żywnością, zaś odpowiednie organy tworzą regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa produktów dostępnych na rynkach i w sklepach. Unijny system bezpieczeństwa żywności gwarantuje, że każdy mieszkaniec Europy ma prawo dowiedzieć się, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana.  

 Prowadzona już czwarty rok kampania skupia się na trzech kluczowych obszarach: 

  • Bezpieczne praktyki żywieniowe – europejskie, międzynarodowe i krajowe przepisy, poparte dowodami naukowymi, zapewniają bezpieczeństwo żywności od pola do stołu. Wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, przechowywania, czytania etykiet i gotowania są poparte najnowszą wiedzą naukową, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów. 
  • Jedzenie a zdrowie – zróżnicowana dieta, zawierająca świeże składniki obok przetworzonej żywności, przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia. Czasami potrzebna jest żywność z dodatkowymi korzyściami zdrowotnymi lub suplementy diety, a kampania zapewni jasność co do potrzeb żywieniowych, oświadczeń zdrowotnych i stojącej za nimi nauki. 
  • Co znajduje się w żywności – przepisy europejskie zapewniają bezpieczeństwo składników żywności, w tym dodatków i środków aromatyzujących.  
  • Choroby przenoszone przez żywność - Europejscy naukowcy uważnie analizują zagrożenia związane z czynnikami chorobotwórczymi, które mogą powodować zanieczyszczenie żywności jak np. owoce, warzywa, zboża i przyprawy.

Kampania skupia się na wyjaśnieniu, dlaczego dodatki do żywności i nowa żywność są bezpieczne. Ponadto podkreśla, w jaki sposób produkty zawierające alergeny pokarmowe muszą być wyraźnie oznakowane.  

Więcej informacji o kampanii: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat

Źródło: WSSE we Wrocławiu

{"register":{"columns":[]}}