W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek i w treści jaj konsumpcyjnych

10.07.2023

Napis UWAGA na czerwonym tle, po lewej stronie logo Inspekcji Sanitarnej

Zagrożenie

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt – K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, 10 szt

Data minimalnej trwałości i numer partii: 08/07/2023 PAW08

Kod na skorupkach jaj: 1PL 10081308

Producent: zakład pakowania Aktiw Sp. z o.o. Gostków ul. Główna 15 58-312 Stare Bogaczowice, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 02215903 WE

Wyprodukowano dla: Kaufland Polska Markety Sp. z o.o. Sp.k. aleja Armii Krajowej 47, 50-541 Wrocław

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Zakład Aktiw Sp. z o.o. w ramach procedur zakładowych uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku.

Firma Kaufland dla zapewnienia ochrony konsumentom, w ramach działań zapobiegawczych wycofała ze sprzedaży produkt w dniu 05.07.2023. Klienci zostali powiadomieni o wycofaniu za pośrednictwem strony internetowej firmy, publikacji medialnych oraz informacji umieszczonych bezpośrednio w punktach sprzedaży.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}