Jemy po polsku w Urugwaju
30.06.2023
Marysieńka Zeman promowała polską kuchnię w Montevideo.
W stolicy Urugwaju wygłosiła prelekcję o daniach polskiej kuchni, zaprezentowała swoją książkę kulinarną „Mes a mes sabor polones” oraz poprowadziła udział w praktycznym kursie przygotowywania polskich potraw.
Osoby zainteresowane poznaniem polskich zwyczajów kulinarnych spotkały się w siedzibie Polskiego Towarzystwa Marszałka Józefa Piłsudskiego, gdzie wspólnie z Marysieńką przygotowali typowe dla polskie kuchni dania. Odbyła się również mini lekcja języka polskiego, podczas której uczestnicy poznali podstawowe zwroty, w tym związane z polską kuchnią.
Pasjonaci polskich kulinariów wrócili do domu z egzemplarzami książki Marysieńki „Polskie smaki miesiąc po miesiącu” wydanej przez Ambasadę RP w Buenos Aires.