Wielkanoc w Polsce
01.04.2021
Jak świętuje się Wielkanoc w Polsce?
Najstarszym i najważniejszym świętem religii chrześcijańskiej, które celebruje misterium paschalne Jezusa Chrystusa: Jego mękę, śmierć i zmartwychwstanie, jest Wielkanoc. Dla Polaków trzy najważniejsze dni to: Wielki Piątek, Wielka Sobota i Wielka Niedziela, zwane Triduum Paschalnym.
W Polsce Grób Jezusa jest zdobiony w Wielki Piątek. Zgodnie z tradycją, zarówno na wsi, jak i w miastach ludzie odwiedzają kościoły, aby modlić się przy Grobie Jezusa. Ten zwyczaj istnieje do dziś.
Tradycja święcenia pokarmu jest w Polsce bardzo popularna. W tym celu Polacy udają się z udekorowanymi koszyczkami do kościołów w Wielką Sobotę. Święconkę spożywa się podczas rodzinnego śniadania w niedzielę, które jest głównym posiłkiem Wielkanocy.
Tradycyjną zupą wielkanocną jest „żurek”, przygotowywaną z domowej roboty fermentowanej mąki ziemniaczanej, do której oprócz gotowanego jajka dodaje się białą kiełbasę. Obfite śniadanie, składające się z pysznych kiełbasek, szynek, pieczonej polędwicy i domowych pasztetów. Wśród sałatek na polskim stole znajdują się tarte gotowane buraki z chrzanem i kminkiem zwane „ćwikłą”. Oczywiście stół jest pełen jajek, przygotowanych na wszystkie możliwe sposoby: nadziewane, w sałatkach, a także jako typowa dekoracja wielkanocna. Zgodnie z piękną polską tradycją jajka na twardo lub po prostu puste skorupki są barwione i malowane na różne sposoby. Są to tak zwane pisanki.
Nie brakuje też deserów, a najważniejsze z nich to: typowe ciasto wielkanocne - „babka wielkanocna”, bardzo często dekorowana cukrem pudrem oraz „mazurek” - ciasto kruche ze słodkimi dodatkami, takimi jak kajmak czy czekolada, ozdobione bakaliami i suszonymi owocami.
Inną polską tradycją jest Poniedziałek Wielkanocny, zwany „Śmigus-Dyngus” lub „Lany Poniedziałek” - polega na oblewaniu wodą członków rodziny lub obcych. Ta tradycja ma swoje korzenie w pogańskich zwyczajach, które rzekomo są oczyszczaniem „złych mocy”.