W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

O polskiej kuchni w Oberá

01.09.2022

Marysieñka Zeman, autorka książki kucharskiej “Smak na opak. Polska kuchnia w Argentynie", której publikacja została sfinansowana przez Ambasadę RP w Buenos Aires, opowiada nam o swoim pobycie w Oberá (prowincja Misiones), gdzie zaprezentowała swoje przepisy polonijnej publiczności i poprowadziła warsztaty kulinarne.

Prezentacja książki "Smak na opak" w Oberá

Towarzystwo Polskie w Oberá przyjęło mnie w ten weekend z otwartymi ramionami, oferując prawdziwie polską gościnność i rodzinną atmosferę. Jestem za to przyjęcie ogromnie wdzięczna!

Mój pobyt w Oberá przypominał maraton, ale wyjechałam z przekonaniem, że wykorzystaliśmy każdą minutę. 

Sobotę rozpoczęliśmy od warsztatów kulinarnych. Ugniataliśmy, gotowaliśmy, piekliśmy, miksowaliśmy, dekorowaliśmy, smakowaliśmy (a nawet wznieśliśmy toast za to pierwsze spotkanie i nowe doświadczenia!), i wreszcie udało nam się wspólnie przygotować kilka najbardziej typowych dań kuchni polskiej, które później pojawiły się na stole podczas degustacji towarzyszącej prezentacji mojej książki kucharskiej.

Po południu bardzo mile mnie zaskoczyły świetna frekwencja i ogromne zainteresowanie polską gastronomią. Wśród publiczności znaleźli się Polacy, potomkowie Polaków, członkowie innych stowarzyszeń imigranckich działających w mieście oraz zawodowi kucharze. W wydarzeniu uczestniczyli nie tylko mieszkańcy Oberá, ale także kilku sąsiednich miast prowincji Misiones (Posadas, El Dorado, Santa Rita, Campo Viera), a nawet goście z innych prowincji, takich jak Santa Fe. Panowała prawdziwie rodzinna atmosfera. Prezentację książki dopełniły liczne ciekawostki, opowieści o kuchennych tradycjach i praktyczne wskazówki. Udało nam się odtworzyć klimat polskiego domu: domowe, obfite posiłki, dopracowany każdy szczegół, polska gościnność. Zwieńczeniem imprezy była, rzecz jasna, degustacja!

Bardzo się cieszę, że mogłam przyczynić się własną wiedzą i doświadczeniem do popularyzacji polskiej gastronomii , która jest częścią naszej kultury. Wróciłam z Misiones nie tylko z poczuciem, że dałam z siebie wszystko, ale także z przekonaniem, że czeka nas jeszcze niejedno spotkanie, i że zawsze będzie dla mnie przyjemnością wrócić do Domu Polskiego w Oberá.

Dziękuję wszystkim, którzy to umożliwili!

Marysieñka Zeman

 

Zdjęcia: Juan Cruz Quesini, Towarzystwo Polskie w Oberá

Zdjęcia (13)

{"register":{"columns":[]}}