O polskim stole po hiszpańsku
25.11.2020
Stół to nie tylko mebel. Często jest to miejsce, wokół którego ludzie gromadzą się, by rozmawiać, śmiać się i delektować jedzeniem.
To magiczne miejsce, w którym tradycja spotyka się ze współczesnością. Często nie zdajemy sobie sprawy, ile fascynujących historii wiąże się z naszymi ulubionymi potrawami i składnikami, ale smaki, zapachy i historie na długo pozostają w naszej pamięci. Odkrywanie świata poprzez kulturę kulinarną to wspaniała przygoda.
Autorka publikacji, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, jest kulturoznawcą kulinarnym i kierownikiem Wydziału Nauk o Żywności na Uniwersytecie SWPS. Zajmuje się historią i antropologią żywności oraz turystyką kulinarną i dyplomacją. Wielokrotnie promowała polską kuchnię za granicą poprzez warsztaty, spotkania i wykłady. Jest autorką wielu publikacji i laureatką wielu nagród, m.in. Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Magellan Awards.
Książka wydana w języku hiszpańskim jest współfinansowana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja Publiczna 2020 - Nowy Wymiar”, a partnerami publikacji są Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskie Piernik, oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu i Hanami. Publikacja wyraża jedynie poglądy autora i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.
Plik do ściągnięcia: https://bunkatura.pl/pdf/mesa_polaca.pdf