Odwrócić bieg wydarzeń
10.05.2022
Państwa Europy i Azji Środkowej spotykają się w Polsce, aby stawić czoła wyzwaniom dotyczącym bezpieczeństwa żywności i zrównoważonych systemów rolno-spożywczych.
Blisko 50 państw z Europy i Azji Środkowej będzie uczestniczyło w 33. sesji Regionalnej Konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych dla Europy (ERC33) podczas której omawiane będą palące problemy dotyczące bezpieczeństwa żywności i transformacji systemów rolno-spożywczych. Spotkanie odbywa się w czasie trwających kryzysów, gdy region wciąż boryka się z wyzwaniami związanymi z pandemią COVID-19. W tym samym czasie, konflikt na Ukrainie wpływa na produkcję i handel podstawowymi produktami rolno-spożywczymi oraz stwarza zagrożenie dla życia i źródeł utrzymania milionów ludzi w Europie, Azji Środkowej i innych obszarach.
Kraje uczestniczące w konferencji omówią kwestie, które mają wpływ na światowe bezpieczeństwo żywności i rolnictwa, w tym na wzrost światowych cen żywności, oraz podzielą się doświadczeniami związanymi z przekształcaniem systemów rolno-spożywczych w Europie i Azji Środkowej oraz zapewnieniem zrównoważonych łańcuchów żywności o wysokiej jakości.
Regionalna Konferencja jest najwyższym organem zarządzającym FAO w Europie i Azji Środkowej. Czterodniowa konferencja, której gospodarzem w tym roku w dniach 10-13 maja jest rząd Polski, ma charakter hybrydowy i będzie odbywała się w hotelu Doubletree Hilton w Łodzi oraz online, a uczestnicy będą mogli śledzić transmisję za pośrednictwem Internetu.
Podczas konferencji do ministrów rolnictwa i urzędników państwowych z całej Europy i Azji Środkowej dołączą przedstawiciele społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego, partnerzy rozwojowi oraz obserwatorzy.