W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

POLSKIE MIĘSO SMAKUJE!

21.11.2023

.

Chargé d'affaires a.i. Ambasady RP w Wiedniu, Janusz Styczek, zaprosił przedstawicieli austriackich władz resortu rolnictwa, ekspertów z instytucji wiodących – agend wyspecjalizowanych resortu, przedstawicieli licznych organizacji branżowych, producentów mięsa, a także dziennikarzy na brunch wraz prezentacją sektora polskich wyrobów mięsnych, który odbył się w siedzibie Ambasady.

W spotkaniu udział wzięli dyrektorzy zarządzający, prezesi zarządu oraz szefowie następujących instytucji: austriackie Ministerstwo polityki społecznej, zdrowia, opieki i ochrony konsumentów (Sozialministerium); Austriacka Izba Handlowa (WKÖ) – Wydział handlu rolnego; Wiedeńska Izba Handlowa (WKW) – Wydział koniny; Wiedeńska Izba Handlowa – Wydział handlu rolno-spożywczego; Austriacka Izba Drobiarstwa (Geflügelwirtschaft Österreich); Agramarkt Austria – agencja wyspecjalizowana zajmująca się jakością żywności. Na spotkaniu obecni byli także przedstawiciele korpusu dyplomatycznego oraz szefowie redakcji magazynów rolniczych, takich jak Top Agrar Österreich i REGAL.

Ze strony polskiej w wydarzeniu uczestniczyli m.in. delegaci z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi/MRiRW oraz jego wyspecjalizowanych organów (Główny Inspektorat Weterynarii/GIW, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa/KOWR). Obecni byli także eksperci z różnych stowarzyszeń branży mięsnej (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP/SRW RP, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza/KRD-IG, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego/UPEMI, Polska Ekologia), a także przedstawiciele lokalnego biura Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Wiedniu (ZBH PAIH w Wiedniu) oraz polscy przedsiębiorcy działający w branży rolno-spożywczej w Austrii.

Oprócz polsko-austrackiej wymiany doświadczeń omówione zostały także aktualne wyzwania w obszarze rolnictwa. Poruszono kwestie związane z produkcją mięsa, głównymi kierunkami rozwoju rynku mięsnego w Polsce i Austrii. Wiele uwagi poświęcono także tematyce zapewnienia jakości produktów mięsnych. Dyskusję poprowadził dziennikarz Michael Laczynski z „Die Presse”.

Zaproszeni goście wzięli także udział w degustacji polskich wyrobów mięsnych, która była możliwa dzięki dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Za oprawę gastronomiczną odpowiadał francuski szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin, od kilku lat promujący markę „Produkt Polski” na arenie międzynarodowej. Bardzo dobrze przyjęte zostały także paczki upominkowe z polskimi specjałami mięsnymi, które wręczano gościom na zakończenie spotkania.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Ambasadę RP w Wiedniu we współpracy z MRiRW, GIW, KOWR, SRW RP, KRD-IG, UPEMI, Polska Ekologia, ZBH PAIH w Wiedniu. Wydarzenie, które odbyło się z inicjatywy Ambasady, zostało bardzo pozytywnie przyjęte przez zaproszonych gości i otwiera perspektywy dalszej polsko-austriackiej współpracy w obszarze rolnictwa. W najbliższym czasie planowane są kolejne podobne wydarzenia organizowane przez Ambasadę. Polska branża mięsna zaprezentuje się szerzej austriackiej publiczności w serii komunikatów medialnych m.in. za pośrednictwem Austriackiej Agencji Prasowej (APA).

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}