Festiwal Polskiego Jabłka
07.10.2022
6 października 2022 r. Ambasada RP po raz kolejny zorganizowała wydarzenie pn. Festiwal Polskiego Jabłka. Impreza ta jest ukłonem w stronę polskich producentów owoców, którzy co roku są obecni na prestiżowych targach Fruit Attraction w Madrycie. Celem Festiwalu jest poszerzenie grona miłośników polskich jabłek i polskiej kuchni.
W tym roku na wydarzenie zaprosiliśmy gościa specjalnego, szefową kuchni Sylwię Stachyrę, zwyciężczynię Top Chef Polska 2018, która rzuciła wyzwanie podniebieniu gości ucztą smaków zawartych w następujących daniach do degustacji:
- aperitif z soku jabłkowego z pokrzywą, wódki żubrówki i bzu,
- śledź z jabłkiem i rodzynką,
- zupa krem z pora z pieczonym jabłkiem i boczkiem,
- dorsz w szynce serrano z pudrem z jabłka, kluską lubelską i sosem z cydru lubelskiego,
- polędwica wieprzowa z pure z jabłka z opiekaną kapustą i sherry,
- deser: krem z trawy żubrowej z kiszonym jabłkiem w cydrze i ciasteczko waniliowe.
Imprezę poprowadził Conrado Moreno, hiszpańsko-polski konferansjer, dziennikarz i aktor.
Polska jest czołowym eksporterem jabłek na świecie, największym w Europie i jednym z największych producentów na świecie. W 2021 roku polski eksport tych owoców na rynki międzynarodowe osiągnął wolumen niemal miliona ton, a polskie jabłka trafiły do konsumentów w 67 krajach. Polska eksportuje do krajów UE połowę wszystkich jabłek przeznaczonych na rynki międzynarodowe.
Jak podkreśliła ambasador Anna Sroka: „Prawie każdy napój jabłkowy na świecie zawiera przynajmniej jedną kroplę soku wyciśniętego z jabłka zebranego w polskim sadzie”