W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Festiwal Polskiego Jabłka

07.10.2022

Jabłka-świeczki

6 października 2022 r. Ambasada RP po raz kolejny zorganizowała wydarzenie pn. Festiwal Polskiego Jabłka. Impreza ta jest ukłonem w stronę polskich producentów owoców, którzy co roku są obecni na prestiżowych targach Fruit Attraction w Madrycie. Celem Festiwalu jest poszerzenie grona miłośników polskich jabłek i polskiej kuchni.

W tym roku na wydarzenie zaprosiliśmy gościa specjalnego, szefową kuchni Sylwię Stachyrę, zwyciężczynię Top Chef Polska 2018, która rzuciła wyzwanie podniebieniu gości ucztą smaków zawartych w następujących daniach do degustacji:

  • aperitif z soku jabłkowego z pokrzywą, wódki żubrówki i bzu,
  • śledź z jabłkiem i rodzynką,
  • zupa krem z pora z pieczonym jabłkiem i boczkiem,
  • dorsz w szynce serrano z pudrem z jabłka, kluską lubelską i sosem z cydru lubelskiego,
  • polędwica wieprzowa z pure z jabłka z opiekaną kapustą i sherry,
  • deser: krem z trawy żubrowej z kiszonym jabłkiem w cydrze i ciasteczko waniliowe.

Imprezę poprowadził Conrado Moreno, hiszpańsko-polski konferansjer, dziennikarz i aktor.

Polska jest czołowym eksporterem jabłek na świecie, największym w Europie i jednym z największych producentów na świecie. W 2021 roku polski eksport tych owoców na rynki międzynarodowe osiągnął wolumen niemal miliona ton, a polskie jabłka trafiły do konsumentów w 67 krajach. Polska eksportuje do krajów UE połowę wszystkich jabłek przeznaczonych na rynki międzynarodowe.

Jak podkreśliła ambasador Anna Sroka: „Prawie każdy napój jabłkowy na świecie zawiera przynajmniej jedną kroplę soku wyciśniętego z jabłka zebranego w polskim sadzie”

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}