W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Problemy gaszenia pożarów tłuszczów

25.01.2022

Grafika przedstawia garnek na kuchence elektrycznej z grafiką PSP oraz napisem - Palącego się oleju lub tłuszczy nie gaś wodą

Wczoraj po godzinie 23 strażacy interweniowali w jednym z mieszkań budynku wielorodzinnego mieszczącego się w Bielsku-Białej przy ulicy Żywieckiej. Palił się garnek z olejem pozostawiony na kuchence. Na szczęście nikt nie został ranny.

Kiedy jednostki przybyły na miejsce zdarzenia, w mieszkaniu na drugim piętrze doszło do zapalenia się oleju spożywczego rozlanego na kuchence gazowej. W wyniku zdarzenia spaleniu uległ okap kuchenny i kuchenka. Lokator mieszkania podjął nieskuteczną próbę ugaszenia palącego się oleju przy użyciu koca. Działania zastępów straży pożarnej polegały na zabezpieczeniu miejsca zdarzenia, odcięciu dopływu prądu i gazu do mieszkania oraz ugaszeniu pożaru przy pomocy gaśniczy proszkowej. Następnie mieszkanie przewietrzono i skontrolowano miejsce zdarzenia.

Strażacy przypominają …

 

Wystarczy niecałe 3 minuty by olej pozostawiony na patelni rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza i zaczął płonąć. Najczęstszym błędem jest gaszenie pożaru wodą - zdecydowanie zwiększa to skutki tragedii. Przestrzegamy: nie gaś tłuszczu wodą.

Olej lub tłuszcz jest lżejszy niż woda. W momencie gdy próbujemy gasić pożar na patelni wodą, woda spływa na dno, a cała mieszanka eksploduje jako para. Płonący olej rozprzestrzenia się jako chmura ognia na wszystko co znajduje się w pobliżu. Doprowadzić to może do naprawdę wielkiej tragedii.

Najlepiej wyposażyć się w gaśnicę domową, która doskonale nadaje się do gaszenia większości domowych pożarów w zarodku. Mały ciężar, zastosowanie ekologicznego i nietoksycznego środka gaśniczego oraz łatwość użycia urządzenia przez osoby dorosłe bez specjalnego przeszkolenia. Skutecznie gaszą pożary ciał stałych, cieczy oraz olejów i tłuszczów jadalnych. Cena takiej gaśnicy waha się pomiędzy 120 a 150 złotych co jest dużo mniejszą kwotą w porównaniu z remontem, chociażby, samej kuchni.

Grafika: KM PSP Bielsko-Biała

 

{"register":{"columns":[]}}