Finał Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Bitwa Regionów"
10.12.2022
10 grudnia 2022 roku najlepsze Koła Gospodyń Wiejskich ze wszystkich województw zebrały się w Domu Polonii w Pułtusku, aby wziąć udział w finałowych zmaganiach VII edycja Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. Organizatorem wydarzeń było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pod patronatem honorowym wicepremiera, minister rozwoju i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka.
Do tegorocznej edycji zgłosiło się 3197 zespołów, spośród których wyłoniono 227 zwycięzców eliminacji regionalnych, a 16 najlepszych reprezentowało swoje województwo w Pułtusku.
Finałowe Koła Gospodyń Wiejskich:
- województwo dolnośląskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Laskach – wyśmienita kaczka z Lasek z kluskami i kapustą;
- województwo kujawsko-pomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – szynka parzona z kością – wielkanocna;
- województwo lubelskie: Koło Gospodyń Wiejskich Gospodarne Dominiczanki – gryczaki z sosem grzybowym;
- województwo lubuskie: Koło Gospodyń Wiejskich „Bystra Woda” Brzeźnica – gołąbki postne;
- województwo łódzkie: Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki – kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną
- województwo małopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie – knedle ze śliwkami;
- województwo mazowieckie: Koło Gospodyń Wiejskich w Pniewie „Pniewianki” – kotlety z kaszy gryczanej z grzybami;
- województwo podlaskie: Koło Gospodyń Wiejskich Zabielanki w Zabielu – faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim;
- województwo pomorskie: Stowarzyszenie dla Wsi Lubieszewo i nie tylko – żeberka po żuławsku;
- województwo opolskie: Koło Gospodyń Wiejskich „Zimna Wódka” – policzki wieprzowe z ciapkapustą;
- województwo podkarpackie: Koło Gospodyń Wiejskich w Szwedach „Szwedowianki” – szwedzki;
- województwo śląskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej – potrawa z Woli Libertowskiej;
- województwo świętokrzyskie: Koło Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki” – pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków;
- województwo warmińsko-mazurskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – mazurska zupa klopsowa;
- województwo wielkopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – barszcz zabielany z szarymi kluchami;
- województwo zachodniopomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo – gąska na szarej, szara na gąsce.
Konkurencja była zacięta, a każde Koło oprócz wyśmienitych dań zaprezentowało barwnie przygotowane stoiska. Każdy zespół musiał zaprezentować swoje konkursowe danie, które miało zaskoczyć oraz zachwycić nasze jury. Przewodniczącym jury był znany kucharz - Karol Okrasa, który opowiedział nam o historii powstania polskich dań oraz przygotował pokaz kulinarny. Zastępcą Przewodniczącego była Anna Gembicka – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pozostałymi członkami jury byli: Małgorzata Gośniowska-Kola – Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Aleksandra Hadzik – Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Beata Nowosielska – Zastępca Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Po długich naradach udało się wyłonić zwycięzców:
I miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich ,,Zimna Wódka" – woj. opolskie – za policzki wieprzowe z ciapkapustą
II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie – woj. małopolskie – za knedle ze śliwkami
III miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – woj. kujawsko-pomorskie – za szynkę parzoną z kością – wielkanocną
Jury przyznało także dwa wyróżnienia dla Koła Gospodyń Wiejskich w Szwedach „Szwedowianki” oraz Koła Gospodyń Wiejskich „Bystra Woda”.
Przepisy wszystkich prezentowanych potraw podczas finału można znaleźć w dedykowanej temu wydarzeniu broszurze pod adresem: https://bitwaregionow.pl/przepisy/.
Dziękujemy serdecznie wszystkim za wspaniałe emocje!