W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Bitwa Regionów" w województwie kujawsko-pomorskim

15.10.2022

Województwo kujawsko-pomorskie w ramach II Etapu Konkursu Kulinarnego "Bitwa Regionów" odwiedziliśmy 15 października. Data ta nie bez przyczyny została wybrana jako zapoczątkowująca start II etapu Konkursu.

br

Okazja do świętowania była podwójna, bowiem to właśnie 15 października obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Kobiet Wiejskich. Była to znakomita okazja do poznania tradycji tego regionu oraz spróbowania tamtejszych specjałów. Konkurs odbywał się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Wśród gości pojawiła się Pani Anna Gembicka- Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pełnomocnik Rządu ds. lokalnych inicjatyw społecznych.  
 
Do rywalizacji w ramach II Etapu przystąpiło 16 KGW. Oto ich lista:  
 
Koło Gospodyń Wiejskich Nowinka Nowy Ciechocinek (Pow. aleksandrowski)  
Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeźnie (pow. świecki)  
Koło Gospodyń Wiejskich „Jarzębinki '' (pow. lipnowski)   
Koło Gospodyń Wiejskich w Kłuśnie (pow. brodnicki)  
Klub Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach (pow. włocławski)  
Koło Gospodyń Wiejskich "Nowoczesne Gospochy" w Cierpicach (pow. toruński)  
Koło Gospodyń Wiejskich w Sokołowie (pow. golubsko-dobrzyński)  
Koło Gospodyń Wiejskich "Żurawinki" w Brzeźnie (pow. tucholski)  
Koło Gospodyń Wiejskich Borzyszkowo (pow. sępoleński)  
Koło Gospodyń Wiejskich "Szembruczek" (pow. grudziądzki)  
Koło Gospodyń Wiejskich w Morzewcu (pow. bydgoski)  
Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie (pow. mogileński)  
Koło Gospodyń Wiejskich w Malankowie "Malinówki" (pow. chełmińśki)  
Koło Gospodyń Wiejskich "Wieszkowianki" (pow. nakielski)  
Koło Gospodyń Wiejskich Komaszyce (pow. inowrocławski)  
Koło Gospodyń Wiejskich "Kotowianki w Kotowach (pow. rypiński)  
 
Każde KGW musiało zmierzyć się z zadaniem konkursowym w postaci przygotowania wyjątkowej potrawy – regionalnej potrawy tradycyjnej. Konkurencja była zacięta, dania wyśmienite, aostateczny głos miało jury w następującym składzie:  
Tomasz Walter – (Przewodniczący Komisji) Trener Reprezentacji Polski Kucharzy Wojskowych na Culinary World Cup Luksemburg 2018 oraz zdobywca brązowego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej Erfurt 2012. Uczestnik Międzynarodowego Seminarium dla Sędziów WORLD ASSOCIATION OF CHEFS SOCIETIES. Współtwórca Convivium Slow-Food Kujawsko-Pomorskie. Organizator bankietów w ambasadach Rzeczpospolitej Polskiej w Brukseli oraz w Głównej Kwaterze NATO. Rekonstruktor dań historycznych. Szef kuchni z wieloletnim stażem w restauracjach i hotelach.
Edyta Cieślak – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 
Michał Krzemkowski – przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa 
Jolanta Sobecka – przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa  
 
Ostatecznie nagrody powędrowały do następujących KGW:  
I miejsce  
Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – Szynka parzona z kością Wielkanocną  
II miejsce  
Koło Gospodyń Wiejskich "Nowinka" Nowy Ciechocinek - Pierogi z siekaną gęsiną  
III miejsce  
Koło Gospodyń Wiejskich Borzyszkowo - Kaczka konfitowana z kapustą szmurowaną  

Wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Komaszyce - Pirzok kujawski.  
 
Po uczcie smaków, dla równowagi musiała nastąpić prawdziwa uczta dla zmysłów. Zapewniła ją Orkiestra Ochotniczej Straży Pożarnej w Grabkowie. Podczas wydarzenia występowali także uczniowie z klas mundurowych Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. 
Serdecznie dziękujemy za moc wrażeń oraz nowe kulinarne doświadczenia. Drogie Laureatki 2 Etapu, jeszcze raz gratulujemy i widzimy się już niedługo w finale! 

{"register":{"columns":[]}}