II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Bitwa Regionów" w województwie łódzkim
30.10.2022
30 października to dzień, który na stałe wpisał się do księgi kulinarnych odkryć. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Dobryszycach, odbyła się Łódzka "Bitwa Regionów".
Organizatorem II Etapu Konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pod honorowym patronatem Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Henryka Kowalczyka. Swoją obecnością zaszczycił nas Wiceminister Rolnictwa Krzysztof Ciecióra. Nasz konkurs kulinarny przyniósł nam wszystkim dużo radości i inspiracji, a to za sprawą uczestników. Oto oni:
Koło Gospodyń Wiejskich W Korytnicy
Koło Gospodyń Wiejskich W Niedyszynie
Koło Gospodyń Wiejskich W Koloni Myśliwczów
Koło Gospodyń Wiejskich Ostrowsko
Koło Gospodyń Wiejskich W Kurzeszynie
Koło Gospodyń Wiejskich Wolanki
Koło Gospodyń Wiejskich W Sobieniu
Koło Gospodyń Wiejskich Społeczność Holendry
Koło Gospodyń Wiejskich W Parcicach
Koło Gospodyń Wiejskich W Józefinie
Koło Gospodyń Wiejskich W Nowym Jasieniu "Jasienianki"
Koło Gospodyń Wiejskich W Lniśnie
Koło Gospodyń Wiejskich W Wielkiej Wsi
Koło Gospodyń Wiejskich W Kędziorkach
Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki
Koło Gospodyń Wiejskich Leźniczanki
Każde Koło miało za zadanie przygotować wyjątkowe danie z historią oraz tradycją w tle. Przygotowane dania olśniły i sprawiły wyzwanie w ocenie dla naszych jurorów. Oto skład komisji:
• Przewodniczący: Anna Jędrachowicz – ekspert kulinarny - pochodzi z okolic Łowicza. Ukończyła szkołę gastronomiczną. W wyuczonym zawodzie działa od 10 lat. Ścieżkę kariery związaną ze sztuką kulinarną rozpoczęła w nadwiślańskich restauracjach. Miała przyjemność współtworzyć oraz prowadzić kuchnie specjalizujące się w potrawach polskich, azjatyckich, a także wegańskich. Obecnie razem z siostrą prowadzi autorską cukiernię „SisCake” w Radomsku.
• Zastępca Przewodniczącego: Edyta Cieślak – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• Członkowie Komisji:
Marek Sarwa – przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
Anna Pietraszko – przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Po naradach nasi eksperci ogłosili zwycięzców. Oto ich lista wraz z nazwą przygotowanego dania:
I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki (kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną)
II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Niedyszynie (pierogi z komosą białą i serem)
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Kędziorkach (pasztet z królika na musie z czarnego bzu)
Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Parcicach (polewka z prażuchami okraszonymi boczkiem)
Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Korytnicy (sakwa leśna z nutą słodyczy otulona ogrodem)
W tej opowieści nie można zapomnieć o wyjątkowych występach artystycznych, które przeniosły nas do krainy muzyki i pięknego słowa. Wystąpili m.in. uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Dobryszycach prezentując kabaret oraz zespół szkolny pn. „Czerwone Jabłuszko”. Natomiast, zespół młodzieżowy „Era Band” oraz zespół muzyczny „Bel-Canto” zaserwował nam prawdziwą ucztę dla uszu.
To wyjątkowe wydarzenie pozwoliło nam wyłonić Koła Gospodyń Wiejskich, które już niedługo zaprezentują się w finale. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.