II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Bitwa Regionów" w województwie małopolskim
20.11.2022
20 listopada Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach z otwartymi rękami przywitał uczestników II etapu Konkursu Kulinarnego "Bitwa Regionów". Organizatorem wydarzenia było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pod patronatem honorowym Wicepremiera Henryka Kowalczyka.
Wśród najlepszych zespołów z województwa znaleźli się:
Koło Gospodyń Wiejskich Baba Jaga - "Zające" - (pow. tarnowski)
Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie - (pow. dąbrowski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Bobowej - (pow. gorlicki)
Koło Gospodyń Wiejskich w Skawie - (pow. nowotarski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Smoniowicach - (pow. proszowicki)
Koło Gospodyń Wiejskich Sterkowiec w Sterkowcu - (pow. brzeski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Szczawniku SZCZAWNICZANKI - (pow. nowosądecki)
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Wysocicach - (pow. miechowski)
Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Sulisławicach - (pow. olkuski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Tymbarku - (pow. limanowski)
Koło Gospodyń Wiejskich Nasza Zasań w Zasani - (pow. myślenicki)
Koło Gospodyń Wiejskich "Kryspinianki" w Kryspinowie - (pow. krakowski)
Stowarzyszenie Koło Gospodyń w Białce - (pow. suski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Siedlcu - (pow. bocheński)
Koło Gospodyń Wiejskich Folklorem Malowane Przecieszynianki - (pow. oświęcimski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Pierzchowie - (pow. wielicki)
Zadaniem konkursowym było przygotowanie regionalnej potrawy, która oprócz artystycznego podania zachwyci smakiem polskości. Wysiłki uczestników oceniło nasze jury w składzie:
• Pani Gabriela Zięć – wykładowca Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności. Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
• Pan Michał Chalecki - przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
• Pani Janina Burzyńska – przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
• Pani Izabela Stefańczyk – przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Wybór zwycięzców nie był łatwy, bo każde danie było wyśmienite. O werdykcie zdecydowały szczegóły. Oto nasi zwycięzcy:
I miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie - Knedle ze śliwkami
II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Smoniowicach - Kokota drobiowa z musem jabłkowo-żurawinowym i smażoną kaszą gryczaną
III miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Tymbarku - "Tymbarskie Gołąbki" z ziemniakami pod leśną pierzynką
Wyróżnienie
- Koło Gospodyń Wiejskich w Skawie - Opalony bób w towarzystwie pieczonego buraczka na moskolu, otulony bordowym szalem i okraszony sosem bryndzowym
Całość wydarzenia uświetnił występ Zespołu Kapela Ludowa "Maszkowiacy", który zaprezentował się w 6 osobowym składzie w towarzystwie instrumentów ludowych. Serdecznie dziękujemy za dostarczone emocje i liczymy na ich kontynuację podczas finału..