W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Bitwa Regionów" w województwie pomorskim

29.10.2022

29 października w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu Oddział w Starym Polu odbył się II Etap Konkursu Kulinarnego- "Bitwa Regionów".

br

To wydarzenie przeznaczone dla Kół Gospodyń Wiejskich pomaga w krzewieniu tradycji oraz pięknej historii Pomorza. W wydarzeniu udział wzięli:

Kółko Rolnicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Miłobądzu (pow. tczewski)

Koło Gospodyń Wiejskich w Sierakowicach Sercem Podszyte (pow. kartuski)

Kółko Rolnicze Koło Gospodyń Wiejskich w Przetoczynie (pow. wejherowski)

Koło Gospodyń Wiejskich w Krępie Kaszubskiej (pow. lęborski)

Koło Gospodyń Wiejskich w Jęcznikach Wielkich (pow. człuchowski)

Koło Gospodyń Wiejskich we Wdzie (pow. starogardzki)

Stowarzyszenie dla wsi Lubieszewo i nie tylko (pow. nowodworski)

Koło Gospodyń Wiejskich "Borowianki" w Borowym Młynie (pow. bytowski)

Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej Chocinie ''Chocinianki'' (pow. chojnicki)

Zadaniem konkursowym było przygotowanie potrawy wyjątkowej, która zachwyci smakiem oraz prezentacją. Oceną merytoryczną dań zajęło się nasze profesjonalne jury w składzie:

• Andrzej Ławniczak – (Przewodniczący Komisji) ekspert kulinarny. „Kucharz, którego kulinarną miłością jest kuchnia pomorska, szczególnie potrawy z ryb. Współzałożyciel i członek elitarnego Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej z siedzibą w Gdańsku. Prezes Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Gdańsku. Autor wielu znanych przepisów kulinarnych, w tym „Zupy bursztynowej”, cieszącej się ogromną popularnością i uznaniem smakoszy. Organizator licznych pokazów i szkoleń kulinarnych.”

• Agnieszka Maruszak – (Zastępca Przewodniczącego Komisji) ekspert, Dep. Oświaty i Polityki Społecznej w MRiRW

• Jacek Szaran – (Członek Komisji) p.o. Dyrektora OT KOWR w Pruszczu Gdańskim

• Łukasz Kowalski – (Członek Komisji) Dyrektor Pomorskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa


Wybór najlepszych dań był bardzo trudny, ponieważ każde Koło włożyło w przygotowanie ich całe serce. Ostatecznie udało się wyłonić laureatów. Oto oni:

I miejsce

Stowarzyszenie dla wsi Lubieszewo i nie tylko – Żeberka po żuławsku

II miejsce

Koło Gospodyń Wiejskich w Sierakowicach Sercem Podszyte – Rumiana przepiórka z musem pietruszkowym

III miejsce

Kółko Rolnicze Koło Gospodyń Wiejskich w Przetoczynie – Klopsiki z pomuchla (z dorsza)

Zwieńczeniem wydarzenia były występy artystyczne Zespołu Pieśni i Tańca „Małe Żuławy”. Jest to zespół działający przy Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Starym Polu, a w jego skład wchodzą dzieci i młodzież. Podczas wydarzenia zaprezentowane zostały tańce ludowe oraz piękne piosenki.

Serdecznie dziękujemy za udział oraz moc wrażeń! Trzymamy kciuki za sukcesy Pomorskiej reprezentacji w finale!

{"register":{"columns":[]}}