II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Bitwa Regionów" w województwie pomorskim
29.10.2022
29 października w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu Oddział w Starym Polu odbył się II Etap Konkursu Kulinarnego- "Bitwa Regionów".
To wydarzenie przeznaczone dla Kół Gospodyń Wiejskich pomaga w krzewieniu tradycji oraz pięknej historii Pomorza. W wydarzeniu udział wzięli:
Kółko Rolnicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Miłobądzu (pow. tczewski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Sierakowicach Sercem Podszyte (pow. kartuski)
Kółko Rolnicze Koło Gospodyń Wiejskich w Przetoczynie (pow. wejherowski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Krępie Kaszubskiej (pow. lęborski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Jęcznikach Wielkich (pow. człuchowski)
Koło Gospodyń Wiejskich we Wdzie (pow. starogardzki)
Stowarzyszenie dla wsi Lubieszewo i nie tylko (pow. nowodworski)
Koło Gospodyń Wiejskich "Borowianki" w Borowym Młynie (pow. bytowski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej Chocinie ''Chocinianki'' (pow. chojnicki)
Zadaniem konkursowym było przygotowanie potrawy wyjątkowej, która zachwyci smakiem oraz prezentacją. Oceną merytoryczną dań zajęło się nasze profesjonalne jury w składzie:
• Andrzej Ławniczak – (Przewodniczący Komisji) ekspert kulinarny. „Kucharz, którego kulinarną miłością jest kuchnia pomorska, szczególnie potrawy z ryb. Współzałożyciel i członek elitarnego Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej z siedzibą w Gdańsku. Prezes Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Gdańsku. Autor wielu znanych przepisów kulinarnych, w tym „Zupy bursztynowej”, cieszącej się ogromną popularnością i uznaniem smakoszy. Organizator licznych pokazów i szkoleń kulinarnych.”
• Agnieszka Maruszak – (Zastępca Przewodniczącego Komisji) ekspert, Dep. Oświaty i Polityki Społecznej w MRiRW
• Jacek Szaran – (Członek Komisji) p.o. Dyrektora OT KOWR w Pruszczu Gdańskim
• Łukasz Kowalski – (Członek Komisji) Dyrektor Pomorskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Wybór najlepszych dań był bardzo trudny, ponieważ każde Koło włożyło w przygotowanie ich całe serce. Ostatecznie udało się wyłonić laureatów. Oto oni:
I miejsce
Stowarzyszenie dla wsi Lubieszewo i nie tylko – Żeberka po żuławsku
II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Sierakowicach Sercem Podszyte – Rumiana przepiórka z musem pietruszkowym
III miejsce
Kółko Rolnicze Koło Gospodyń Wiejskich w Przetoczynie – Klopsiki z pomuchla (z dorsza)
Zwieńczeniem wydarzenia były występy artystyczne Zespołu Pieśni i Tańca „Małe Żuławy”. Jest to zespół działający przy Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Starym Polu, a w jego skład wchodzą dzieci i młodzież. Podczas wydarzenia zaprezentowane zostały tańce ludowe oraz piękne piosenki.
Serdecznie dziękujemy za udział oraz moc wrażeń! Trzymamy kciuki za sukcesy Pomorskiej reprezentacji w finale!