II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Bitwa Regionów" w województwie warmińsko-mazurskim
22.10.2022
Warmia i Mazury to ten region Polski, gdzie można zasmakować wyśmienitej regionalnej kuchni. II etap naszego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Bitwa Regionów" potwierdził, że tutejsze Koła Gospodyń Wiejskich dbają o tradycyjne potrawy. 22 października 10 KGW przystąpiło do rywalizacji.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie przyjął nas z otwartymi rękoma. W II etapie udział wzięły najlepsze Koła, które zachwyciły nas podczas wcześniejszych zmagań podczas I etapu Konkursu:
Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku (pow. elbląski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach (pow. gołdapski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Miłkach (pow. giżycki)
Koło Gospodyń Wiejskich w Bartołtach Wielkich (pow. olsztyński)
Koło Gospodyń Wiejskich w Bałoszycach (pow. iławski)
Koło Gospodyń Wiejskich "Makówka" Piecki (pow. mrągowski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie (pow. ostródzki)
Koło Gospodyń Wiejskich w Liskach (pow. piski)
Koło Gospodyń Wiejskich "Róże z Niedźwiedzkich" (pow. olecki)
Koło Gospodyń Wiejskich w Mszanowie (pow. nowomiejski)
Przygotowane potrawy prezentowały się pięknie i każda z nich została wykonana z duchem tradycyjnej kuchni warmińskiej. Walory smakowe oraz estetyczne oceniło nasze Jury w składzie:
Przewodniczący Komisji Konkursowej, Pan Marcin Zakrzewski - Szef Kuchni w Ośrodku wczasowym Wyspa Brzozowa w Kretowinach, laureat wielu konkursów i wyróżnień kulinarnych, juror w konkursach kulinarnych. Jako Szef kuchni Pałacu Mortęgi Hotel & SPA, Mortęgi k/Lubawy otrzymał nominację do Hermesa Poradnika Restauratora 2019. Kucharz Roku województwa warmińsko-mazurskiego w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2022.
Pani Agnieszka Maruszak – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Pan Jacek Pawlik – przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
Pan Mieczysław Włos – przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
W wyniku analizy poprzedzonej intensywnymi dyskusjami wyłoniono zwycięzców. Zostali nimi:
I miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – Mazurska zupa klopsowa
II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach – Kartacze z gęsiną w rosole z gęsiny
III miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku – Baba ziemniaczana z sosem grzybowym
Wyróżnienie
Koło Gospodyń Wiejskich w Bartołtach Wielkich – Węgorz w sosie koperkowym
Nie można nie wspomnieć o występach artystycznych, które uświetniły wydarzenie. Na naszej scenie gościli:
Zespół Regionalny „Warmianki”, Zespół Regionalny „Antonówki” oraz Schola Morąg. Wszyscy jesteśmy zgodni, że dzięki zaprezentowanym regionalnym utworom, udało się nam bliżej poznać historię Warmii i Mazur, a dzięki występowi Scholi pośród wielu wzruszeń powrócić do lat dziecięcych. Serdecznie gratulujemy uczestnikom naszego Konkursu oraz już teraz trzymamy kciuki za udział w finałowym starciu!