II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Bitwa Regionów" w województwie wielkopolskim
12.11.2022
12 listopada nasz konkurs zawitał do województwa wielkopolskiego.
W hali sportowej przy Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich odbył się II etapu edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów", organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi, pod patronatem honorowym Wicepremiera Henryka Kowalczyka. W otwarciu eliminacji uczestniczył sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
Każde Koło Gospodyń Wiejskich miało szansę zaprezentować swoje popisowe danie popularne w danym regionie. W konkursie udział wzięły następujące KGW:
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Sławsku-Barszcz - (pow. koniński)
Koło Gospodyń Wiejskich w Olszewie ”Olszewianki ”- (pow. kościański)
Koło Gospodyń Wiejskich w Wirach - (pow. poznański)
Koło Gospodyń Wiejskich Włościejewice-Ługi- (pow. remski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku-Barszcz - (pow. słupiecki)
Koło Gospodyń Wiejskich “Aktywne Górzanki” - (pow. międzychodzki)
Koło Gospodyń Wiejskich w Brennie-(pow. leszczyński)
Koło Gospodyń Wiejskich Dębicze-(pow. ostrzeszowski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Słomowie “Słomowianki”- (pow. wrzesiński)
Koło Gospodyń Wiejskich w Niekursku Niekurszczanki- (pow. czarnkowsko-trzcianecki)
Koło Gospodyń Wiejskich w Rychtalu-(pow. kępinski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Biernatkach-(pow. kaliski)
Koło Gospodyń Wiejskich Murzynowo Leśne- (pow. średzki)
Koło Gospodyń Wiejskich Szurkowo- (pow. gostyński)
Koło Gospodyń Wiejskich Dzierzążenko “Dziarskie Babki”- (pow. złotowski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Wolsku - (pow. pilski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Lezionie -(pow. ostrowski)
Stowarzyszenie "Rozwoju Koła Gospodyń Wiejskich i Sołectwa Tokary" - (pow. turecki)
Koło Gospodyń Wiejskich w Cichej Górze- (pow. nowotomyski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Pomocnie “AleBabki z Pomocna”- (pow. rawicki)
Koło Gospodyń Wiejskich w Rzuchowie-(pow. kolski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Fałkowie-(pow. gnieźnieński)
Koło Gospodyń Wiejskich Heliodorowo- (pow. chodzieski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Wojciechowie-(pow. jarociński)
Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźni-(pow. pleszewski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Jabłonnie-“PROSTO Z ZAGRODY – (pow. grodziski)
Koło Gospodyń Wiejskich w Jasnym Polu-(pow. krotoszyński)
Koło Gospodyń Wiejskich ALE BABKI-GRUDNA- (pow. obornicki)
Wszystkie z zaprezentowanych potraw prezentowały się pięknie, a smakowały ... polsko i tradycyjnie. 👌🏻 Jury musiało się poważnie zastanowić, kto okazał się być najlepszy. Na szczęście komisja składała się z ekspertów. Oto oni:
• Joanna Ochniak (przewodnicząca komisji) – certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych, właściciel firmy szkoleniowo – doradczej dla gastronomi FPMS – Doradztwo unijne. Fundatorka Gastronomi na obcasach. Przewodnicząca Komitetu Obchodów Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni w Word CHefs Association, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski, organizator konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku i innych wydarzeń kulinarnych w kraju i na świecie,
• Aneta Orlikowska – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
• Krzysztof Buchelt – przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
• Krzysztof Żok – Wielkopolski przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Ostatecznie lista laureatów II Etapu Bitwy w Wielkopolskim prezentuje się następująco:
I miejsce:
Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku - Barszcz zabielany z szarymi kluchami
II miejsce:
Koło Gospodyń Wiejskich Szurkowo- Królas w sosie z szagolami i ćwikłą
III miejsce:
Koło Gospodyń Wiejskich w Słomowie „Słomowianki”-Gęś po wielkopolsku
Wyróżnienia:
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Sławsku - Barszcz na kwaśnicy z suszonymi owocami, suszonymi grzybami i szarymi kluskami
Koło Gospodyń Wiejskich w Rychtalu - Wyluzowana kaczka z Bogatej Krainy w nieformalnym związku z szarą kluską i modrą kapustą
Koło Gospodyń Wiejskich w Biernatkach - Królik w śmietanie podany z szagówkami i zasmażaną kapustą i kompot z owoców
Koło Gospodyń Wiejskich w Cichej Górze - „Plyndze z gnykiem”, czyli cichogórskie placki ziemniaczane z gulaszem
Nie można nie wspomnieć o charyzmatycznych występach artystycznych, które umiliły nam wydarzenie. Występ Zespołu Tańca Ludowego „Uśmiech” rozkochał nas na nowo w tradycyjnym polskim tańcu, a występ artystyczny uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich skutecznie poruszył.
Serdecznie dziękujemy uczestnikom za moc wrażeń oraz majstersztyk kulinarnego kunsztu. Życzymy powodzenia w finale!