Zasady bezpieczeństwa w okresie grzewczym
Zasady bezpieczeństwa w okresie grzewczym Każdego roku, w okresie jesienno zimowym dochodzi do pożarów mieszkań i domów, których przyczyną są instalacje grzewcze. W celu zminimalizowania możliwości powstania pożaru pragniemy przypomnieć kilka zasad bezpieczeństwa, których przestrzeganie zminimalizuje możliwość powstania pożaru.
- Nie dogrzewaj pomieszczeń kuchenką gazową, ponieważ długotrwałe palenie się gazu powoduje ubytek tlenu w powietrzu oraz powstaje niewyczuwalny tlenek węgla (CO), który jest silnie trujący. Jeżeli przewody wentylacyjne nie zapewniają odpowiedniej wymiany powietrza może dojść nawet do zatruć śmiertelnych.
- Pamiętaj, że butle gazowe w kuchni należy umieszczać w odległości co najmniej 1,5m od urządzeń emitujących ciepło np. piece, grzejniki (z wyjątkiem zestawów kuchni gazowych). Butle należy ustawiać pionowo, zabezpieczyć przed upadkiem i uderzeniem oraz z dala od urządzeń powodujących iskrzenie.
- Nie należy pozostawiać bez dozoru włączonych urządzeń grzewczych (np. termo wentylatory, grzejniki elektryczne itp. i innych urządzeń grzejnych (grzałki, czajniki elektryczne, żelazka, suszarki do włosów itp.).
- Nie należy włączać urządzeń grzejnych w pobliżu materiałów palnych (np. cieczy palnych, ubrań, mebli itp.) Nie należy używać urządzeń elektrycznych z widocznymi uszkodzeniami przewodu zasilającego. Podłączenie do jednego gniazdka kilku urządzeń o dużym poborze mocy może spowodować przegrzanie instalacji elektrycznej.
- Podłoga łatwo zapalna przed drzwiczkami palenisk (pieców, kominków) powinna być zabezpieczona pasem materiału niepalnego o szerokości co najmniej 0,3 m.
- Przewody kominowe powinny być szczelne, a właściciele zarządcy lub użytkownicy obiektów, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego ,ciekłego lub gazowego są zobowiązani do usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych i spalinowych:
- od palenisk opalanych paliwem stałym - co najmniej 4 razy w roku,
- od palenisk opalanych paliwem ciekłym lub gazowym - co najmniej 2 razy w roku,
- od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych co najmniej raz w roku.
Naprawy i konserwację przewodów kominowych należy zlecić wyłącznie osobom, które posiadają świadectwa kwalifikacyjne, np. kominiarzom. Należy pamiętać, że po przeróbce lub wymianie przewody i kanały dymowe oraz wentylacyjne należy skontrolować. Nie dopilnowanie tego może stać się przyczyną zatrucia tlenkiem węgla CO, nawet ze skutkiem śmiertelnym.
Jeżeli zobaczysz dym lub ogień:
- zaalarmuj innych domowników o pożarze i pomóż im opuścić zagrożone pomieszczenia
- zawiadom Straż Pożarną - tel. 998;
- po zgłoszeniu się dyspozytora powiedz, w miarę posiadanych informacji:
- co się pali
- gdzie się pali (adres)
- czy są zagrożeni ludzie (np. uwięzieni w pomieszczeniach) i na których kondygnacjach?
- czy w obrębie pożaru mogą znajdować się substancje łatwo zapalne lub niebezpieczne?
- odpowiedz na zadawane przez strażaka pytania,
- podaj swoje nazwisko i numer telefonu, z którego dzwonisz, nie rozłączaj się dopóki dyspozytor nie potwierdzi przyjęcia zgłoszenia
Zawsze stosuj się do poleceń strażaków prowadzących działania gaśnicze i nie przeszkadzaj strażakom w akcji.