W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co jeść i pić podczas upałów?

warzywa

Letnia dieta - lekka i świeża

Lato w naszej strefie geograficznej to najbardziej obfita w świeże owoce i warzywa pora roku. Warto zatem pamiętać o ich dodaniu do codziennych posiłków. Ułatwią nam one także zadbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu, Lekkie i pożywne dania bez złożonej obróbki kulinarnej pomogą nam prawidłowo funkcjonować w upalne dni. 

Dieta podczas upałów powinna być lekka, oparta o różnorodność dostępnych świeżych warzyw i owoców. Sałaty, ogórki, szparagi, bób, pomidory, szczypiorek, czereśnie, maliny, porzeczki, jagody, jeżyny, agrest - to podstawa letniej diety.

Lekkie, surowe i wilgotne posiłki nie obciążają żołądka, a to ułatwia funkcjonowanie ciała, które i tak musi się napracować, by się ochłodzić.

Owoce i warzywa jako źródło orzeźwienia

Owoce i warzywa są bogatym źródłem witamin (głównie witaminy C i witamin z grupy B), składników mineralnych (magnez, potas, sód, wapń) i licznych flawonoidów. Większość owoców jest też bogata w błonnik pokarmowy oraz spore ilości wody, a zatem skutecznie orzeźwiają, a przy okazji zaspokajają braki cukru, stanowiąc doskonałą alternatywę dla słodyczy. Doskonałym zamiennikiem „czegoś słodkiego” latem są także sorbety, czyli lody tworzone tylko i wyłącznie ze zmiksowanych owoców.

Latem warto wzbogacić naszą dietę o jabłka, banany (doskonałe źródło potasu), gruszki, arbuzy, pomidory, bakłażan czy paprykę, a także produkty strączkowe takie jak tofu czy kiełki.

W upalne dni zazwyczaj nie mamy ochoty na potrawy gorące, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości energii, warto zdecydować się na chłodniki z warzyw, makaron albo ryż z owocowym czy kanapki na bazie pieczywa, tortilli lub naleśników, nadziewane pastami z twarożku, domowym hummusem, chrupkimi sałatami i innymi ulubionymi warzywami.

Czym najlepiej ugasić pragnienie?

Do chłodnej wody, najlepiej mineralnej, warto dodać owoce sezonowe (truskawki, borówki, maliny, arbuz), listki mięty, a nawet plasterki ogórka. Przed podaniem można dorzuć jeszcze kilka kostek lodu. Warto powrócić do smaków z dzieciństwa i przygotować kompot na bazie ulubionych owoców. Pragnienie doskonale ugasi także herbata, sok ze świeżo wyciśniętych owoców, naturalny kefir, płynny jogurt, maślanka bądź zsiadłe mleko.

Podczas upałów warto ograniczyć spożycie alkoholu i kawy, zwiększają one potliwość i powodują odwodnienie organizmu.

Pamiętaj: wypijaj przynajmniej 6-8 szklanek płynów dziennie!

Do twojego dziennego bilansu wliczaj również płyny i soki z pokarmów, które zjadasz.

Uwaga: maluszki odwadniają się szybciej, ze względu na większe zapotrzebowanie na płyny! 

Objawami odwodnienia są: ospałość, odczucie znużenia, brak apetytu, zawroty głowy, nudności i nawet omdlenia.

 

Źródło:

https://www.doz.pl/czytelnia/a15192-Dieta_na_lato__co_jesc_i_pic_podczas_upalow_Przepisy_na_dania_i_napoje_na_upalne_dni

https://zdrowie.pzu.pl/poradnik-o-zdrowiu/szczegoly/zdrowe-odzywianie-w-letnie-dni

https://www.ofeminin.pl/fitness-i-zdrowie/zdrowe-odzywianie/jak-odzywiac-sie-latem-zeby-lepiej-znosic-upaly-dietetyczka-odpowiada/rn9ghmw

{"register":{"columns":[]}}