Co jeść i pić podczas upałów?
Letnia dieta - lekka i świeża
Lato w naszej strefie geograficznej to najbardziej obfita w świeże owoce i warzywa pora roku. Warto zatem pamiętać o ich dodaniu do codziennych posiłków. Ułatwią nam one także zadbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu, Lekkie i pożywne dania bez złożonej obróbki kulinarnej pomogą nam prawidłowo funkcjonować w upalne dni.
Dieta podczas upałów powinna być lekka, oparta o różnorodność dostępnych świeżych warzyw i owoców. Sałaty, ogórki, szparagi, bób, pomidory, szczypiorek, czereśnie, maliny, porzeczki, jagody, jeżyny, agrest - to podstawa letniej diety.
Lekkie, surowe i wilgotne posiłki nie obciążają żołądka, a to ułatwia funkcjonowanie ciała, które i tak musi się napracować, by się ochłodzić.
Owoce i warzywa jako źródło orzeźwienia
Owoce i warzywa są bogatym źródłem witamin (głównie witaminy C i witamin z grupy B), składników mineralnych (magnez, potas, sód, wapń) i licznych flawonoidów. Większość owoców jest też bogata w błonnik pokarmowy oraz spore ilości wody, a zatem skutecznie orzeźwiają, a przy okazji zaspokajają braki cukru, stanowiąc doskonałą alternatywę dla słodyczy. Doskonałym zamiennikiem „czegoś słodkiego” latem są także sorbety, czyli lody tworzone tylko i wyłącznie ze zmiksowanych owoców.
Latem warto wzbogacić naszą dietę o jabłka, banany (doskonałe źródło potasu), gruszki, arbuzy, pomidory, bakłażan czy paprykę, a także produkty strączkowe takie jak tofu czy kiełki.
W upalne dni zazwyczaj nie mamy ochoty na potrawy gorące, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości energii, warto zdecydować się na chłodniki z warzyw, makaron albo ryż z owocowym czy kanapki na bazie pieczywa, tortilli lub naleśników, nadziewane pastami z twarożku, domowym hummusem, chrupkimi sałatami i innymi ulubionymi warzywami.
Czym najlepiej ugasić pragnienie?
Do chłodnej wody, najlepiej mineralnej, warto dodać owoce sezonowe (truskawki, borówki, maliny, arbuz), listki mięty, a nawet plasterki ogórka. Przed podaniem można dorzuć jeszcze kilka kostek lodu. Warto powrócić do smaków z dzieciństwa i przygotować kompot na bazie ulubionych owoców. Pragnienie doskonale ugasi także herbata, sok ze świeżo wyciśniętych owoców, naturalny kefir, płynny jogurt, maślanka bądź zsiadłe mleko.
Podczas upałów warto ograniczyć spożycie alkoholu i kawy, zwiększają one potliwość i powodują odwodnienie organizmu.
Pamiętaj: wypijaj przynajmniej 6-8 szklanek płynów dziennie!
Do twojego dziennego bilansu wliczaj również płyny i soki z pokarmów, które zjadasz.
Uwaga: maluszki odwadniają się szybciej, ze względu na większe zapotrzebowanie na płyny!
Objawami odwodnienia są: ospałość, odczucie znużenia, brak apetytu, zawroty głowy, nudności i nawet omdlenia.
Źródło:
https://zdrowie.pzu.pl/poradnik-o-zdrowiu/szczegoly/zdrowe-odzywianie-w-letnie-dni