Higieniczne warunki przygotowywania żywności
25 września 2024 r. odbył się wykład pn. „Higieniczne warunki przygotowywania żywności”, w którym wzięło udział 28 członkiń Kół Gospodyń Wiejskich: Niszczewianki, Raciążanki i Zbrachlinianki.
W trakcie wykładu poruszono m.in. kwestie:
- zakupu surowców i produktów tylko od zaufanych dostawców, w szczególności dotyczy to mięsa – należy unikać zakupu od nieznanych sprzedawców, aby zapobiec np. ryzyku zakupu mięsa ze zwierząt chorych na ASF (afrykański pomór świń),
- zasad zakupu produktów spożywczych (na co warto zwracać uwagę podczas zakupów),
- uważnego czytania znakowań na etykietach produktów,
- zasad przechowywania żywności w lodówce,
- wydzielania odrębnych stanowisk pracy w przypadku przygotowywania posiłków w celach komercyjnych,
- specjalnych warunków przechowywania jaj,
- higienicznych warunków pracy,
- warunków schładzania, przechowywania i podgrzewania przetworzonej żywności,
- zasad ekspozycji potraw ciepłych i wymagających schłodzenia.
Wskazano także najczęstsze błędy popełniane podczas przygotowywania żywności oraz sposoby ich unikania:
- krzyżowe zanieczyszczenia,
- niedostateczna obróbka termiczna,
- nieodpowiednie przechowywanie żywności,
- wielokrotne używanie sztućców do próbowania potraw,
- ponownego zamrażania rozmrożonych produktów,
- zaznaczono także konieczność używania rękawiczek podczas przygotowywania potraw w sytuacji, gdy doszło do przerwania ciągłości naskórka.
Mocno zaakcentowana została konieczność dokładnego mycia rąk, czyszczenia powierzchni i sprzętu przed, w trakcie i po zakończeniu etapu przygotowania posiłków.
Wykład został wzbogacony o konkretne przykłady dotyczące indywidualnego i zbiorowego przygotowywania posiłków oraz poszerzony o informacje z zakresu bezpieczeństwa żywności, zdrowego odżywiania, zdrowego stylu życia, bezpieczeństwa zbierania i spożywania grzybów.
Wykład spotkał się z żywym zainteresowaniem słuchaczek. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich aktywnie uczestniczyły w spotkaniu, udzielono wyczerpujących odpowiedzi na wszystkie nurtujące Panie pytania.
Pamiętajmy!
Bezpieczeństwo żywności to nie tylko kwestia smaku, ale przede wszystkim zdrowia. Przestrzeganie zasad higieny i właściwego przechowywania żywności to klucz do zdrowych i smacznych posiłków.