Wykład "Wybieraj bezpieczną żywność"
7 listopada 2022 r. w Sali Kinowej Miejskiego Centrum Kultury w Ciechocinku odbył się wykład z cyklu „WYBIERAJ BEZPIECZNĄ ŻYWNOŚĆ” . Jest on częścią kampanii "Wybieraj bezpieczną żywność" skierowanej do osób, które nie są specjalistami w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i odżywiania, a szczególnie do kobiet i młodych rodziców.
W trakcie wykładu przedstawiono praktyczne porady dotyczące zasady "5 kroków do bezpiecznej żywności", zasad bezpiecznego spożycia surowych warzyw i owoców, wskazano sposoby zapobiegania zatruciom pokarmowym. Omówiono także założenia aktualnej piramidy zdrowego żywienia i stylu życia.
ZASADA "5 KROKÓW DO BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI":
1.Utrzymuj czystość- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.
2.Oddzielaj żywność surową od ugotowanej- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. Noży i desek do krojenia. Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, by nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
3.Gotuj dokładnie- przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza. Zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
4.Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny. Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (temperatura poniżej 5°C).
5.Używaj bezpiecznej wody i żywności- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo. Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
Zasady bezpiecznego spożycia surowych warzyw i owoców to m.in.:
1. Kupuj owoce i warzywa bez oznak zepsucia, zapleśnienia.
2. Kupuj żywność wiadomego pochodzenia.
3. Nie przechowuj razem surowych warzyw i owoców z ugotowanymi.
4. Dokładnie myj warzywa i owoce przed spożyciem.
5. Do mycia używaj bezpiecznej wody, jeśli masz wątpliwości – przegotuj ją.
6. Staraj się przechowywać świeże owoce i warzywa w warunkach chłodniczych (pamiętaj, by je uprzednio umyć).
W celu zapobiegania zatruciom pokarmowym przestrzegaj m. in. zasad:
1. Prowadź właściwą obróbkę cieplną żywności (gotowanie, pieczenie, smażenie).
2. Ręczniki kuchenne wymieniaj regularnie i pierz w pralce w wysokiej temperaturze.
3. Mięso gotuj do momentu, aż wyciekające z niego soki będą przezroczyste – nie różowe!
4. Regularnie myj lodówkę.
5. Nie umieszczaj zbyt dużo produktów w lodówce, by zapewnić właściwą cyrkulację powietrza w jej wnętrzu.
6. Schładzaj ugotowaną żywność przed włożeniem jej do lodówki.
7. Nie dopuszczaj do kontaktu z żywnością myszy, much i innych szkodników.
8. Regularnie opróżniaj kosz na śmieci.
9. Właściwie pakuj i przechowuj żywność.
Jak zrozumieć PIRAMIDĘ ZDROWEGO ŻYWIENIA I STYLU ŻYCIA?
1. Jedz regularnie 5 posiłków, pij dużo wody.
2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
3. Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
4. Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem).
5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
6. Słodycze zastąp owocami i orzechami.
7. Ogranicz spożycie soli. Unikaj produktów typu fast food.
8. Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej! Bądź aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie.
9. Wysypiaj się.
Spotkanie przebiegło bardzo dynamicznie, słuchacze otrzymali odpowiedzi na liczne pytania oraz zostali zaopatrzeni w materiały edukacyjne, które pomogą w dokonywaniu wyboru bezpiecznej żywności na co dzień.