W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wykład "Wybieraj bezpieczną żywność"

7 listopada 2022 r. w Sali Kinowej Miejskiego Centrum Kultury w Ciechocinku odbył się wykład z cyklu „WYBIERAJ BEZPIECZNĄ ŻYWNOŚĆ” . Jest on częścią kampanii "Wybieraj bezpieczną żywność" skierowanej do osób, które nie są specjalistami w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i odżywiania, a szczególnie do kobiet i młodych rodziców.

W trakcie wykładu przedstawiono praktyczne porady dotyczące zasady "5 kroków do bezpiecznej żywności", zasad bezpiecznego spożycia surowych warzyw i owoców, wskazano sposoby zapobiegania zatruciom pokarmowym. Omówiono także założenia aktualnej piramidy zdrowego żywienia i stylu życia.

Obraz zawierający tekst, podłoże, wewnątrz, ściana
Opis wygenerowany automatycznie

ZASADA "5 KROKÓW DO BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI":

1.Utrzymuj czystość- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.

2.Oddzielaj żywność surową od ugotowanej- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. Noży i desek do krojenia. Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, by nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.

3.Gotuj dokładnie- przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza. Zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

4.Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny. Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (temperatura poniżej 5°C).

5.Używaj bezpiecznej wody i żywności- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo. Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.

 

Zasady bezpiecznego spożycia surowych warzyw i owoców to m.in.:

1. Kupuj owoce i warzywa bez oznak zepsucia, zapleśnienia.

2. Kupuj żywność wiadomego pochodzenia.

3. Nie przechowuj razem surowych warzyw i owoców z ugotowanymi.

4. Dokładnie myj warzywa i owoce przed spożyciem.

5. Do mycia używaj bezpiecznej wody, jeśli masz wątpliwości – przegotuj ją.

6. Staraj się przechowywać świeże owoce i warzywa w warunkach chłodniczych (pamiętaj, by je uprzednio umyć).

 

W celu zapobiegania zatruciom pokarmowym przestrzegaj m. in. zasad:

1. Prowadź właściwą obróbkę cieplną żywności (gotowanie, pieczenie, smażenie).

2. Ręczniki kuchenne wymieniaj regularnie i pierz w pralce w wysokiej temperaturze.

3. Mięso gotuj do momentu, aż wyciekające z niego soki będą przezroczyste – nie różowe!

4. Regularnie myj lodówkę.

5. Nie umieszczaj zbyt dużo produktów w lodówce, by zapewnić właściwą cyrkulację powietrza w jej wnętrzu.

6. Schładzaj ugotowaną żywność przed włożeniem jej do lodówki.

7. Nie dopuszczaj do kontaktu z żywnością myszy, much i innych szkodników.

8. Regularnie opróżniaj kosz na śmieci.

9. Właściwie pakuj i przechowuj żywność.

 

 

Jak zrozumieć PIRAMIDĘ ZDROWEGO ŻYWIENIA I STYLU ŻYCIA?

1. Jedz regularnie 5 posiłków, pij dużo wody.

2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.

3. Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.

4. Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem).

5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.

6. Słodycze zastąp owocami i orzechami.

7. Ogranicz spożycie soli. Unikaj produktów typu fast food.

8. Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej!  Bądź aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie.

9. Wysypiaj się.

 

Spotkanie przebiegło bardzo dynamicznie, słuchacze otrzymali odpowiedzi na liczne pytania oraz zostali zaopatrzeni w materiały edukacyjne, które pomogą w dokonywaniu wyboru bezpiecznej żywności na co dzień.

{"register":{"columns":[]}}