Zmiany procedur powiadamiania o pierwszym wprowadzeniu do obrotu żywności
Informuję, że z dniem 1 stycznia 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia
zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach
wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru
produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych
do wydawania opinii (Dz. U. z 2019 r. poz. 2499). W związku z ww. rozporządzeniem
w przypadku, gdy skład produktu będzie właściwy dla przypisanej kategorii żywności nie będzie
prowadzone postępowanie wyjaśniające i w rejestrze zamieszczony zostanie stosowny wpis „nie
prowadzono postępowania, proponowana kwalifikacja jest prawidłowa”, wówczas z przedsiębiorcą
nie będzie prowadzona odrębna korespondencja (przyjęcie do wiadomości). Taka korespondencja
nie będzie też przesyłana do jednostek PIS. Podstawową formą komunikacji, w takiej sytuacji
będzie rejestr. Informacje o zmianach w rozporządzeniu dostępne są na stronie GIS:
https://gis.gov.pl/aktualnosci/zmiany-w-rejestrze-produktowobjetych-obowiazkiem-powiadamiania/
Ponadto z dniem 4 lutego 2020 r. Główny Inspektor Sanitarny wdroży nowy elektroniczny system
powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu środków spożywczych. Informacje o systemie
opublikowano na stornie GIS: https://gis.gov.pl/aktualnosci/4-lutego-gis-wdrozynowyelektroniczny-
system-powiadamiania-o-wprowadzeniu-do-obrotu-srodkowspozywczych/
Przedsiębiorcy prowadzący działalność polegającą na wprowadzaniu do obrotu ww.
produktów, jak również pracownicy Inspekcji, powinni zapoznać się z informacją o zmianach
systemu. Dla przedsiębiorców istotna jest również informacja o planowanej przerwie technicznej
w działaniu systemu oraz rejestru.