W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej? Sprawdź zasady!

Salon kosmetyczny ze stanowiskiem do manicure, dwoma stanowiskami fryzjerskimi oraz łóżkiem kosmetologicznym.

Jesteś przedsiębiorcą, usługodawcą  i podlegasz kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej?

Sprawdź, czego możesz oczekiwać podczas kontroli.

Jak sprawdzić, czy dana osoba jest uprawniona do przeprowadzenia kontroli

Pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej podczas przeprowadzania kontroli musi się wylegitymować oraz  przedłożyć  upoważnienie do przeprowadzenia kontroli wydane przez państwowego powiatowego, granicznego lub wojewódzkiego inspektora sanitarnego, który nadzoruje dany zakład.

Upoważnienie powinno zawierać przynajmniej:

  • podstawę prawną – na podstawie jakich przepisów przeprowadzana jest kontrola;
  • wskazanie organu, który wydał upoważnienie – najczęściej państwowy powiatowy inspektor  sanitarny;
  • datę i miejsce wystawienia;
  • imię i nazwisko osoby przeprowadzającej kontrolę oraz numer jego legitymacji służbowej;
  • zakres kontroli.

Czy zostanę zawiadomiony o planowanej kontroli

  1. nie, jeśli kontrola jest prowadzona na podstawie przepisów prawa atomowego lub dotyczy bezpieczeństwa żywności (więcej informacji na temat kontroli żywności)
  2. tak – w innych przypadkach.

Wyjątkami są także sytuacje, kiedy występuje podejrzenie popełnienia przestępstwa lub bezpośrednie zagrożenie:

  • życia i zdrowia,
  • środowiska naturalnego

- wtedy kontrola może zostać przeprowadzona bez wcześniejszego zawiadomienia.

W jakim terminie będzie przeprowadzona kontrola

Pracownicy inspekcji sanitarnej przeprowadzą kontrolę w terminie 7-30 dni od dnia, gdy otrzymasz zawiadomienie o zamiarze wszczęcia kontroli.

Zawiadomienie musi zawierać m.in.:

  • oznaczenie, kto będzie przeprowadzał kontrolę (który wojewódzki, graniczny lub powiatowy inspektor sanitarny),
  • wskazanie przedsiębiorcy, u którego będzie przeprowadzona kontrola,
  • wskazanie zakresu kontroli,
  • imię, nazwisko oraz podpis osoby, która jest upoważniona do zawiadomienia, razem ze wskazaniem jej stanowiska lub funkcji.

Warto pamiętać

W trakcie przeprowadzania kontroli pracownik inspekcji ma prawo wstępu m.in. do zakładów pracy oraz wszystkich pomieszczeń, które wchodzą w ich skład.

Osoba kontrolująca ma prawo:

  • pobierać próbki do badań laboratoryjnych,
  • żądać pisemnych lub ustnych informacji,
  • wzywać i przesłuchiwać osoby,
  • żądać okazania dokumentów i udostępniania danych.

Kontrola kończy się sporządzeniem protokołu. Zawiera on m.in., wyniki kontroli, informacje o stwierdzonych nieprawidłowościach, uwagi i zastrzeżenia osób, które uczestniczyły w kontroli, i zalecenia pokontrolne.

Więcej o zasadach przeprowadzania kontroli znajdziesz na stronie biznes.gov.pl

Podstawa prawna

Ustawa z dnia 6 marca 2018 r. Dz.U. 2024 poz. 236

{"register":{"columns":[]}}