W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#EUChooSesafeFood – Bezpieczeństwo mięsa w Europie

19.10.2021

Grafika przedstawia drewnianą deskę do krojenia, na której znajdują się grillowane kiełbaski oraz gałązka rozmarynu. Nad deską widnieje napis: Przed grillem na zewnątrz my sprawdzamy co jest wewnątrz. Na dole grafiki logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz EFS – European Food Safety Authority -Godna zaufania nauka dla bezpiecznej żywności.

Unijny system bezpieczeństwa żywności poprawia jakość i bezpieczeństwo mięsa i wędlin dla konsumentów oraz chroni zwierzęta przed zbędnym cierpieniem.
Porady naukowe EFSA wspierają ten system w całym łańcuchu żywieniowym.

 

  1. Bezpieczeństwo w gospodarstwie rolnym
  • Warunki chowu/utrzymywania;
  • Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność;
  • Bezpieczeństwo żywienia/pasz;

Reakcja UE na występowanie Salmonella w ciągu 5 lat (2004 do 2009) liczba przypadków u ludzi spadła o 50%.

 

  1. Ubój
  • Metody kontroli;
  • Mycie, czyszczenie, dezynfekcja/produkty biobójcze;
  • Warunki higieny;
  • Dobrostan podczas uboju;

Kontrola mięsa (2013) zintegrowane podejście obejmujące zdrowie/dobrostan zwierząt oraz zanieczyszczenia biologiczne/chemiczne.

 

  1. Przygotowywanie i obórka
  • Konserwacja;
  • Przyprawy;
  • Substancje żelujące;
  • Obróbka mechaniczna;

Azotany/azotyny w mięsie (2017). Dodatki użyte do konserwacji mięsa powstrzymują rozwój drobnoustrojów (szczególnie bakterii powodujących zatrucie jadem kiełbasianym). Podmioty działające na rynku żywności stosują je w celu zachowania czerwonego koloru mięsa i poprawy aromatu.

 

  1. Przechowywanie, opakowania, konsumpcja
  • Czas/temperatura;
  • Sprzedaż hurtowa/detaliczna/ gospodarstwo domowe;
  • Materiały opakowanie;
  • Porady żywnościowe;

Psucie się mięsa podczas przechowywania i transportu (2016). Wpływa czasu, temperatury na rozwój bakterii w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu.

Osoby zarządzające ryzykiem na poziomie europejskim i krajowym stosują porady naukowe EFSA, aby opracować odpowiednie zasady, metody kontroli praz programu monitorowania zapewniające bezpieczeństwo mięsa.

Materiały

Meat-Safety​_PL6
Meat-Safety​_PL6.pdf 0.25MB
{"register":{"columns":[]}}