#EUChooseSafeFood Suplementy Diety
Czy jedna tabletka dziennie może wzmocnić zdrowie?
Przyjmowanie witamin i składników mineralnych może być częścią porannej rutyny, a liczba suplementów diety dostępnych na rynku jest olbrzymia. Ale jakie jest ich przeznaczenie i kto powinien je przyjmować?
Suplementy diety zawierają witaminy, składniki mineralne, aminokwasy, enzymy i ekstrakty ziołowe, które mają postać tabletek, kapsułek, proszków i płynów. Można je kupić bez recepty w aptekach, supermarketach, sklepach specjalistycznych i przez Internet. Niektóre popularne suplementy diety zawierają witaminę D, echinacea, olej rybi i wapń.
W Unii Europejskiej powszechnie dostępnymi suplementami diety są również preparaty ziołowe i roślinne uzyskiwane z alg, grzybów i porostównp.: żeń-szeń, miłorząb i czosnek i dziurawiec.
Dlaczego przyjmujemy suplementy diety? Niektóre suplementy uzupełniają dietę o składniki odżywcze i witaminy, których w przeciętnej diecie może brakować. Inne mogą się przyczynić do zmniejszenia czynnika ryzyka zachorowania. Można ich używać do podtrzymania ogólnego stanu zdrowia, wsparcia aktywności umysłowej lub sportowej albo wspomagania układu odpornościowego. Suplementy diety nie są produktami leczniczymi, a ich stosowanie nie ma na celu leczenia ani zapobiegania chorobom. W UE suplementy diety są uregulowane jako żywność.
Suplementy diety są dostępne w różnych dawkach i w różnych kombinacjach. Niektóre grupy populacji, które są bardziej narażone na pewne niedobory składników odżywczych, mogą odnosić korzyści ze stosowania suplementów diety, np. kobiety w ciąży lub zamierzające zajść w ciążę, niemowlęta, osoby o niewystarczającej ekspozycji na słońce czy weganie.
Suplementy diety nie powinny być postrzegane jako substytut odpowiednio zbilansowanej diety. Większość ludzi nie potrzebuje suplementów diety, ponieważ ich dieta zapewnia im wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują, wyjątkiem może być witamina D, jeśli ekspozycja na słońce jest ograniczona. Do funkcjonowania naszego organizmu potrzebna jest tylko określona ilość każdego składnika odżywczego, a przekroczenie tych ilości wcale nie musi być korzystne. Niektóre substancje przyjmowane w dużych dawkach mogą mieć negatywne skutki, a nawet stać się szkodliwe.
„— Osoby, które muszą przyjmować suplementy diety, mogą być pewne, że naukowcy sprawdzili ich bezpieczeństwo na podstawie najnowszych dostępnych informacji oraz, że naukowe zalecenia zostały uwzględnione w wymaganiach dotyczących znakowania,— mówi Ariane Titz, specjalistka ds. żywienia EFSA”.
Choć wiele suplementów diety jest znanych w Europie od dawna, istnieją pewne obawy dotyczące bezpieczeństwa i jakości niektórych z nich. Obejmują one ryzyko zanieczyszczenia chemicznego lub mikrobiologicznego oraz potrzebę zapewnienia aby zawartość substancji aktywnych była na bezpiecznym poziomie.
EFSA dostarcza opinii naukowych na temat bezpieczeństwa substancji, które mają być stosowane w suplementach diety, lecz nie mają historii bezpiecznego stosowania w UE przed 1997 rokiem, lub na wniosek państwa członkowskiego.
Przydatne linki:
EFSA topic on food supplements
European Commission Food Safety - About food supplements
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-supplements