W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Koniec lata to najlepszy okres na grzybobranie

08.09.2021

Koszyk z grzybami

Grzybobranie to nie tylko okazja na zebranie grzybów na przetwory, to również okazja do ruchu na świeżym powietrzu i relaks na łonie natury. Jednak, jeśli chcemy, żeby grzybobranie było dla nas bezpieczne, to musimy pamiętać o kilku zasadach.

Przede wszystkim zbierajmy grzyby, do których mamy całkowitą pewność. Może nam się wydawać, że zbierając grzyby „rurkowe” unikniemy zatrucia, bo według nas trujące są tylko te z blaszkami, jednak jest to błędne i niezwykle ryzykowne przekonanie. Jeśli mamy wątpliwości, możemy przynieść grzyby do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Warto jednak wcześniej umówić się na taką wizytę.

Przygotowując się na grzybobranie weźmy ze sobą:

  • Atlas grzybów albo aplikację na smartfona, dzięki czemu łatwiej zidentyfikujemy grzyba;
  • Odpowiednie ubranie, adekwatne do warunków pogodowych. Przede wszystkim bluza i spodnie z długimi rękawami, nogawkami, kurtka/peleryna przeciwdeszczowa, kalosze oraz nakrycie głowy zabezpieczą nas przed deszczową pogodą oraz ukąszeniami owadów.
  • Kosz, najlepiej wiklinowy. Warto, żeby pojemnik do zbierania grzybów miał sztywną konstrukcję, w workach grzyby mogą łatwo się zgnieść a w foliowych workach/reklamówkach dodatkowo grzyby zaczynają parować, co może doprowadzić do zepsucia się grzybów.
  • Nożyk z osłonką ostrza. Zbierając grzyby oczyszczajmy je ze ściółki w miejscu zbierania grzybów.
  • Repelent. Środek do odstraszania owadów ochroni nas przed komarami i kleszczami.

Grzyby są głównymi składnikami oraz dodatkami wielu aromatycznych potraw, lecz nie każdy może jadać grzyby. Nie zaleca się jedzenia grzybów przez:

  • Dzieci;
  • Kobiety w ciąży;
  • Kobiety karmiące piersią;
  • Osoby starsze;
  • Osoby skarżące się na zaburzenia pracy układu pokarmowego.

Zatrucie grzybami niejednokrotnie ma objawy łudząco podobne do niestrawności czy infekcji układu pokarmowego i mogą mu towarzyszyć objawy takie jak:

  • Ból brzucha;
  • Ból głowy;
  • Nudności i wymioty;
  • Podwyższona temperatura ciała.

W momencie pojawienia się powyższych objawów po spożyciu grzybów niezwłocznie wezwijmy pomoc pod numerem alarmowym 112 albo pojedźmy do najbliższego szpitala. Do tego momentu spróbujmy wywołać wymioty, celem pozbycia się grzybów z żołądka i zatrzymania dalszego ich trawienia. Pod żadnym pozorem nie podawajmy osobie z podejrzeniem zatrucia grzybami mleka oraz alkoholu, może to jedynie przysporzyć dodatkowych nieprzyjemności i przyspieszyć wchłanianie toksyn do organizmu.

Materiały

GRZYBY​_broszura
GRZYBY​_broszura​_A5​_​_24-09.pdf 0.61MB
{"register":{"columns":[]}}