Sekcja Badań Środowiskowych
Badania wody
- przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
- powierzchniowej, wykorzystywanej do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia,
- mineralnej, źródlanej, stołowej,
- z kąpielisk,
- z pływalni oraz innych niecek przeznaczonych do kąpieli
W zakresie oznaczeń fizykochemicznych badane są w wodzie następujące parametry:
- mętność, barwa, zapach, odczyn, smak,
- utlenialność jako indeks nadmanganianowy, twardość ogólna (suma wapnia i magnezu)
- amonowy jon, azotany, azotyny,
- chlorki, żelazo,
- mangan, ołów, kadm, chrom ogólny, miedź, nikiel, cynk, glin
- siarczany , ortofosforany,
- fluorki, przewodność elektryczna właściwa,
- zawiesina ogólna,
- tlen rozpuszczony, BZT5,
- chloroorganiczne insektycydy i chlorobenzeny (pestycydy) ,
- łatwolotne chlorowcowe pochodne węglowodorów (THM-Y)
- chlor wolny, chlor ogólny, chlor związany (z obliczeń)
- potencjał redox
Kontakt w sprawie badań fizykochemicznych wody: mgr inż. Danuta Polaczek-Siewierz tel. 816 00 12 wew. 32
W zakresie oznaczeń mikrobiologicznych wody badane są następujące parametry:
- liczba bakterii z grupy coli ,
- liczba bakterii grupy coli termotolerancyjnych,
- ogólna liczba mikroorganizmów na agarze odżywczym,
- liczba bakterii z rodzaju Clostridium perfringens,
- liczba przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny (Clostridia),
- liczba bakterii Escherichia coli,
- liczba bakterii Pseudomonas aeruginosa,
- liczba bakterii paciorkowców kałowych,
- liczba bakterii gronkowców koagulazo-dodatnich,
- bakterie z rodzaju Salmonella w wodach,
- liczba bakterii z rodzaju Legionella sp.
Kontakt w sprawie badań mikrobiologicznych wody: mgr Ewa Łomnicka tel. 816 00 12 wew. 35