W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kumaryna w Żywności

W związku z powiadomieniem informacyjnym przekazanym przez SCP Niemiec dotyczącym stwierdzenia wysokiego poziomu kumaryny (201 ± 28,4 mg/kg) w przekąsce kukurydzianej z cynamonem, wyprodukowanej w Polsce, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Biłgoraju przekazuje informacje w przedmiotowej sprawie.

Niektóre rodzaje cynamonu zawierają kumarynę jako naturalny składnik. Załącznik III Rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 określa maksymalne ilości kumaryny w niektórych produktach spożywczych, np. dla wypieków sezonowych, dla których na etykiecie wymieniony jest cynamon, maksymalna ilość to 50 mg/kg, a dla dań deserowych (np. pudding ryżowy z cynamonem) maksymalna ilość to 5 mg/kg. W przeciwieństwie do tych przypadków, nie zostały określone maksymalne poziomy kumaryny dla grupy produktów typu przekąski z ekstrudowanego ziarna lub dla cynamonu jako przyprawy.

Ze względu na właściwości hepatotoksyczne i rakotwórcze Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) ocenił ryzyko zdrowotne, jakie może stwarzać kumaryna w żywności i określił tolerowane dzienne spożycie (TDI) na poziomie 0,1 mg kumaryny na kg masy ciała na dzień. Wartość TDI odnosi się do ilości substancji, która może być spożywana w ciągu całego życia, każdego dnia, przy jednoczesnym braku ryzyka dla zdrowia. Przyjmując racjonalną wartość spożycia przedmiotowego produktu władze niemieckie ustaliły, że wartość TDI mogłaby zostać przekroczona, nawet wielokrotnie, zarówno w przypadku dzieci jak i dorosłych.

W związku z przedmiotową sprawą Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH Państwowy Instytut Badawczy przygotował ocenę ryzyka dla produktów o wysokiej zawartości cynamonu. Zgodnie z oceną ryzyka uznano, że omawiane produkty stwarzają istotne ryzyko dla zdrowia konsumentów i nie powinny znajdować się lub być wprowadzone do obrotu handlowego. Zgodnie z zapisami rozporządzenia nr 178/2002 producent jest zobowiązany do zapewnienia, iż produkt przez niego wytwarzany jest bezpieczny dla zdrowia.

W przypadku przekąsek zawierających znaczną ilość cynamonu, producent powinien zapewnić, iż zawartość kumaryny w produktach nie spowoduje przekroczenia wartości TDI dla tej substancji. W tym celu producent powinien każdorazowo posiadać informację od dostawcy o zawartości kumaryny w cynamonie, który zamierza użyć do produkcji przekąski kukurydzianej o smaku cynamonu i odpowiednio dobierać dawkę tej przyprawy, aby wykluczyć ryzyko przekroczenia wartości TDI dla kumaryny.

Na stronie internetowej niemieckiego instytutu BfR: https://www.bfr.bund.de/en/faq_on coumarin in cinnamon_and other foods8487.html oraz stronie internetowej EFSA: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/104 zawarto informację, iż można rozróżnić dwa rodzaje cynamonu: cynamon Ceylon, który zawiera niewielkie ilości kumaryny oraz cynamon Cassia, który zawiera wyższy poziom kumaryny. Dane z monitoringu żywności pokazują, że cynamon Cassia zawiera średnio około 3000 mg (3 g) kumaryny na kg cynamonu. Jednak najwyższe zmierzone poziomy wynosiły aż 10000 mg (10 g) kumaryny na kg cynamonu Cassia.

Producenci powinni odpowiednio dobierać surowiec do produkcji, aby nie wiązało się z nim potencjalne ryzyko dla zdrowia konsumentów.