Zadania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia
Sekcja Higieny Żywności i Żywienia do zadań której, w ramach bieżącego nadzoru sanitarnego należy kontrola i nadzór przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących
- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
- warunków zdrowotnych produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
Zadania te Sekcja realizuje poprzez:
- urzędowe kontrole w zakresie przestrzegania przez przedsiębiorców sektora spożywczego , działających w zakresie produkcji, transportu, wprowadzania do obrotu żywności pochodzenia niezwierzęcego i zwierzęcego, nieobjętej urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zasad bezpieczeństwa żywności ustanowionych
w obowiązujących przepisach prawa żywnościowego, w tym:- pobór próbek do żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu,
- ocena znakowania żywności prozdrowotnej,
- współudział w opiniowaniu projektów technologicznych i odbiorze obiektów żywnościowo-żywieniowych,
- zatwierdzanie i rejestracja zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,
- ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
- nadzór nad importem żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- prowadzenie postępowania w ramach systemu szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych (RASFF).
b) prowadzenie i aktualizację rejestru zakładów.
c) sporządzanie sprawozdań z działalności pionu Higieny Żywności i Żywienia oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi
d) pracę w systemie informatycznym SBŻ II (System Bezpieczeństwa Żywności),
e) opracowywanie projektów decyzji i postanowień w zakresie wynikającym z odpowiednich przepisów,
f) prowadzenie dokumentacji dot. merytorycznej działalności Sekcji zgodnie z wymogami systemu zarządzania jakością,
g) podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności,
h) współpracę w zakresie bieżącego i zapobiegawczego nadzoru sanitarnego z innymi Sekcjami Powiatowej Stacji, instytucjami, organami samorządowymi i organizacjami działającymi we właściwym obszarze;