W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dlaczego wciąż przypominamy o piciu wody?

Na zdjęciu znajduje się chłopiec ze szklanką wody

Woda jest niezbędna dla naszego organizmu i pełni wiele istotnych funkcji:

  • jest niezbędna w procesie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, usuwania toksyn oraz regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu,
  • odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu stałej temperatury ciała i prawidłowego przebiegu procesów życiowych,
  • uczestniczy w reakcjach biochemicznych,
  • zwilża błony śluzowe i gałkę oczną,
  • zapewnia ruchliwość stawów.

W ciele dorosłego człowieka woda stanowi około 65% masy, a ten odsetek maleje wraz z wiekiem. Najwięcej wody zawiera: płyn mózgowo-rdzeniowy, krew oraz szpik kostny i mózg.

Organizm człowieka nie może magazynować większej ilości wody, dlatego też musimy mu ją stale dostarczać. Zbyt małe spożycie płynów prowadzi do odwodnienia, którego skutkiem są zaburzenia w pracy całego organizmu.

Zapotrzebowanie organizmu na wodę zależy od wielu czynników, w tym od:

  • wieku,
  • aktywności fizycznej,
  • diety,
  • temperatury otoczenia,
  • klimatu.

Podczas aktywności fizycznej oraz w czasie upałów zapotrzebowanie na wodę rośnie.

Osoby w podeszłym wieku są szczególnie narażone na odwodnienie. Wynika to ze zmian fizjologicznych, takich jak zmniejszona masa mięśniowa, obniżona zdolność do zagęszczania moczu czy zmniejszone pragnienie.

Odwodnienie

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest kluczowe dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Niedobór wody w organizmie może powstać z rożnych przyczyn i prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia.

Odwodnienie to stan, kiedy zawartość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci oraz ludzi starszych.

Pierwsze objawy odwodnienia mogą wystąpić już przy utracie płynów wynoszącej powyżej 1%.

Objawy odwodnienia organizmu:

  • uczucie pragnienia
  • suchość w ustach
  • ból głowy
  • uczucie zmęczenia, osłabienia
  • zaburzenia koncentracji
  •  zawroty głowy
  • omdlenia
  • zmniejszona ilość oddawanego moczu
  • suchość skóry i błon śluzowych

Pamiętaj – aby chronić się przed odwodnieniem, dostarczaj swojemu organizmowi odpowiednią ilość płynów, ale również pokarmy o dużej zawartości wody, takie jak świeże owoce, warzywa i niektóre produkty mleczne.

Wybierz wodę dla siebie

Jeśli wybierasz wodę butelkowaną, poznaj rodzaje wód:

  • Naturalna woda mineralna — pochodzi z udokumentowanych zasobów wody podziemnej, jest wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi. Pierwotnie ta woda jest czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Charakteryzuje się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami, które mają znaczenie fizjologiczne i powodują korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.
  • Naturalna woda źródlana — również pochodzi z udokumentowanych zasobów podziemnych, jest wydobywana otworami naturalnymi lub wierconymi i jest pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Nie różni się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, która została  określona w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę.
  • Woda stołowa — otrzymujemy ją po dodaniu do wody źródlanej, naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych, które zawierają co najmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.

Wody zawierające od ok. 200 mg/l do ok. 600 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych w zrównoważonych stężeniach są odpowiednie do picia w celu racjonalnego uwodnienia organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania.

Naturalne wody mineralne średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) oraz wysokozmineralizowane (> 1500 do ok. 4000mg/l) dobieraj według swoich potrzeb – w zależności od stężenia składników, które wyróżnia daną wodę, nadaje jej właściwości odżywcze lub dietetyczne.

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

{"register":{"columns":[]}}