Jak EFSA pracuje nad bezpieczeństwem żywności od pola do stołu
Chcesz dowiedzieć się więcej o funkcjonowaniu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)? Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej przedstawiającej co robi EFSA, jak funkcjonuje i z kim współpracuje. Aby dotrzeć do szerszego grona odbiorców, strona została przetłumaczona na wszystkie języki UE oraz norweski i islandzki.
Sieć punktów kontaktowych
Utworzona w 2008 r. sieć punktów kontaktowych (koordynacyjnych) składa się z przedstawicieli krajowych organów ds. bezpieczeństwa żywności w państwach członkowskich, Islandii i Norwegii, a także obserwatorów ze Szwajcarii i krajów kandydujących do UE. Punkty kontaktowe działają jako huby łączące i działają w wieloletnim, elastycznym i dostosowanym do potrzeb systemie, koncentrując się na różnych obszarach pracy. Polski Punkt Kontaktowy mieści się w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakresie bezpieczeństwa żywności objętej nadzorem przez ministra właściwego ds. rolnictwa.
Zadania Punktu Koordynacyjnego EFSA
Punkty koordynacyjne EFSA ułatwiają wymianę informacji dotyczących:
- inicjatyw EFSA i krajów członkowskich na temat oceny ryzyka,
- wyników naukowych projektów,
- opinii na temat oceny ryzyka będących w trakcie realizacji,
- specyficznych informacji potrzebnych do oceny ryzyka.
Punkt Koordynacyjny EFSA w Polsce prowadzi działalność związaną z[1]:
- utworzeniem bazy danych instytucji i ekspertów w Polsce współpracujących z Punktem Koordynacyjnym oraz EFSA w zakresie oceny ryzyka w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i pasz,
- informowaniem o wszelkich działaniach naukowych podejmowanych przez EFSA (konsultacje, projekty, gromadzenie danych),
- weryfikowaniem lub proponowaniem nowych instytucji do listy organizacji kompetentnych w Polsce,
- współpracą z krajowymi ekspertami.
Jak punkt koordynacyjny promuje EFSA
- Rozpowszechnia informacje związane z EFSA w Polsce,
- organizuje i koordynuje w Polsce wymianę informacji i dokumentacji związanej z naukową działalnością EFSA,
- pośredniczy pomiędzy EFSA a krajowymi organami,
- dba o wizerunek EFSA w Polsce.
Informacje o EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Urząd pełni rolę niezależnego ośrodka, który zapewnia doradztwo naukowe podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informuje o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym. W tym celu współpracuje z szeregiem interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych w całej Unii Europejskiej.Przedstawia też założenia naukowe, które stanowią podstawę przepisów i regulacji chroniących konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu.
Podstawa prawna
[1] współpraca określona w Art. 36 Rozporządzenia 178/2002
źródło: Główny Inspektorat Sanitarny