W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jak EFSA pracuje nad bezpieczeństwem żywności od pola do stołu

Na zdjęciu widzimy sklepową wagę. Na niej stoi czarne pudełko z zielonymi kiełkami. W tle widać dłonie w jednorazowych czarnych rękawiczkach

Chcesz dowiedzieć się więcej o funkcjonowaniu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)? Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej przedstawiającej co robi EFSA, jak funkcjonuje i z kim współpracuje. Aby dotrzeć do szerszego grona odbiorców, strona została przetłumaczona na wszystkie języki UE oraz norweski i islandzki.

Sieć punktów kontaktowych

Utworzona w 2008 r. sieć punktów kontaktowych (koordynacyjnych) składa się z przedstawicieli krajowych organów ds. bezpieczeństwa żywności w państwach członkowskich, Islandii i Norwegii, a także obserwatorów ze Szwajcarii i krajów kandydujących do UE. Punkty kontaktowe działają jako huby łączące i działają w wieloletnim, elastycznym i dostosowanym do potrzeb systemie, koncentrując się na różnych obszarach pracy. Polski Punkt Kontaktowy mieści się w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakresie bezpieczeństwa żywności objętej nadzorem przez ministra właściwego ds. rolnictwa.

Zadania Punktu Koordynacyjnego EFSA

Punkty koordynacyjne EFSA ułatwiają wymianę informacji dotyczących:

  • inicjatyw EFSA i krajów członkowskich na temat oceny ryzyka,
  • wyników naukowych projektów,
  • opinii na temat oceny ryzyka będących w trakcie realizacji,
  • specyficznych informacji potrzebnych do oceny ryzyka.

Punkt Koordynacyjny EFSA w Polsce prowadzi działalność związaną z[1]:

  • utworzeniem bazy danych instytucji i ekspertów w Polsce współpracujących z Punktem Koordynacyjnym oraz EFSA w zakresie oceny ryzyka w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i pasz,
  • informowaniem o wszelkich działaniach naukowych podejmowanych przez EFSA (konsultacje, projekty, gromadzenie danych),
  • weryfikowaniem lub proponowaniem nowych instytucji do listy organizacji kompetentnych w Polsce,
  • współpracą z krajowymi ekspertami.

Jak punkt koordynacyjny promuje EFSA

  • Rozpowszechnia informacje związane z EFSA w Polsce,
  • organizuje i koordynuje w Polsce wymianę informacji i dokumentacji związanej z naukową działalnością EFSA,
  • pośredniczy pomiędzy EFSA a krajowymi organami,
  • dba o wizerunek EFSA w Polsce.

Informacje o EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Urząd pełni rolę niezależnego ośrodka, który zapewnia doradztwo naukowe podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informuje o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym. W tym celu współpracuje z szeregiem interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych w całej Unii Europejskiej.Przedstawia też założenia naukowe, które stanowią podstawę przepisów i regulacji chroniących konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu.

Podstawa prawna

[1] współpraca określona w Art. 36 Rozporządzenia 178/2002

 

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

{"register":{"columns":[]}}