W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikt z dnia 1 lipca 2022r.dotyczący jakości wody do spożycia pochodzącej z Wodociągu Zaopatrującego Hotel i Gospodę „Pod Kamieniem” w Lipnicy Górnej

Czarny napis na błękitnym tle Uwaga Pilny Komunikat

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni informuje, że w związku ze stwierdzonym przekroczeniem w badanej próbie wody najwyższego dopuszczalnego poziomu parametrów żelazo oraz mętność, dostarczanej z Wodociągu Zaopatrującego Hotel i Gospodę „Pod Kamieniem” w Lipnicy Górnej

wydano decyzję stwierdzającą  warunkową przydatność wody do spożycia przez ludzi  pochodzącą z Wodociągu Zaopatrującego  Hotel i Gospodę „Pod Kamieniem” w Lipnicy Górnej

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni po zapoznaniu się z wynikiem badania próbki wody pobranej w dniu 28 czerwca 2022r. stwierdził, że woda nie spełnia wymagań Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U.z 2017r., poz. 2294) z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej wartości parametru żelaz, która wynosiła 280 µg/l (dopuszczalna wartość 200 µg/l) oraz mętność, która wyniosła 1,3±0,1 NTU Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1 NTU).

Mętność wody może być wywołana drobnymi cząsteczkami stałymi, które mogą znajdować się w wodzie do picia na skutek nieodpowiedniego uzdatniania lub z powodu unoszenia cząsteczek pochodzących z osadów w sieci wodociągowej. Zaleca się, aby mętność wody była utrzymana na możliwie najniższym poziomie ze względu na jej znaczenie dla jakości wody pod względem mikrobiologicznym.

Żelazo może pojawić się w wodzie wodociągowej w podwyższonej wartości w przypadku nieprawidłowego procesu uzdatniania tzw. odżelaziania. Zwiększona ilość żelaza w wodzie może przyczyniać się do rozwoju nitkowatych bakterii żelazistych. Oprócz zwiększenia barwy i mętności nadaje one wodzie przykry smak i zapach, z związku z czym sieć wodociągowa stopniowo traci sprawność z powodu jej zatkania masami żywych i obumierających bakterii.  

Powyższa informacja obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu w sprawie jakości wody.

{"register":{"columns":[]}}