W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Legionelloza - co warto wiedzieć?

Po prawej stronie słuchawka prysznica, z której wypływa woda. Po lewej stronie granatowy napis Legionelloza, pod spodem logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej i napis Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bochni.

Legionelloza jest chorobą zakaźną, ale nie zaraźliwą, nie przenosi się z człowieka na człowieka, stanowi zagrożenie dla ludzi gdy dostanie się do dróg oddechowych. Do zakażenia może dochodzić poprzez wdychanie powietrza, w którym znajduje się aerozol skażonej bakteriami wody (mgła wodna powstała w wyniku rozprysku wody). Podczas oddychania kropelki aerozolu dostają się do naszych dróg oddechowych i osadzają na błonach śluzowych nosa lub płucach.

Legionella nie przenosi się drogą pokarmową tzn. nie jest dla nas niebezpieczna gdy trafi do układu pokarmowego wraz ze spożytą wodą.

Bakterie Legionella występują m.in. w sieciach kanalizacyjnych, urządzeniach kąpielowych, prysznicach, myjniach, klimatyzatorach.

Okres inkubacji trwa od 2 do 10 dni. Po tym okresie pojawiają się objawy, tj.:

· bóle mięśni,

· ból głowy,

· gorączka

· objawy zapalenia płuc (w tym m.in. suchy kaszel, zaburzenia oddychania).

Objawom tym mogą towarzyszyć zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, w tym bóle brzucha, wymioty, biegunka, a także zaburzenia świadomości. Poza postacią płucną wyróżnia się również postaci pozapłucne: łagodną i ciężką.

W większości przypadków legionelloza jest wyleczalna przy użyciu antybiotyków. Do zgonów najczęściej dochodzi u osób starszych i u osób z obniżoną odpornością.

Występowaniu i namnażaniu się bakterii Legionelli w urządzeniach/wewnętrznych systemach wodociągowych po wydłużonym przestoju lub ograniczonej eksploatacji budynków, sprzyja stagnacja wody.

Czynnikami wpływającymi na występowanie i namnażanie się Legionelli są m.in.:

· nieodpowiednia temperatura wody (przede wszystkim wody ciepłej),

· zbyt niskie stężenie środków dezynfekcyjnych,

· małe zużycie wody i stopień wcześniejszej kolonizacji tymi bakteriami.

 

W celu ograniczenia ryzyka zakażenia należy:

· Regularnie czyścic i dezynfekować urządzenia natryskowe, zgodnie z zaleceniami producenta

· okresowo opróżniać i przepłukiwać urządzenia grzewcze, aby zredukować osiadanie na dnie i ściankach zanieczyszczeń

· po nieużywaniu kranu/prysznica ponad 2 tygodnie odkręcić wodę przynajmniej na 2 minuty zanim zacznie się z niej korzystać

· jeśli to możliwe należy zachowywać temperaturę w urządzeniach grzewczych na poziomie 60 stopni C.

W przypadku budynków użyteczności publicznej i budynków zamieszkania zbiorowego tymczasowo wyłączonych z użytkowania przed ich ponownym otwarciem należy się odpowiednio przygotować, by zapobiec zakażeniom bakteriami Legionella.

Wskazane jest wdrożenie odpowiednich działań takich jak np. płukanie instalacji, dezynfekcja (chemiczna lub termiczna) wody, a w przypadku zwiększonego ryzyka kolonizacji systemu, przeprowadzenie badań wody w kierunku Legionella sp. Prawidłowe wyniki będą potwierdzeniem, że korzystanie z obiektu jest pod tym względem bezpieczne.

Szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć w opracowaniu przygotowanym przez ekspertów Zakładu Bezpieczeństwa Zdrowotnego Środowiska NIZP-PZH we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pt.: „Zalecenia dotyczące ponownego otwierania budynków użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego po wydłużonym przestoju lub ograniczonej eksploatacji, w ramach działań zapobiegających zakażeniom bakteriami z rodzaju Legionella”.

Więcej informacji pod linkiem:https://www.gov.pl/web/gis/zapobieganie-zakazeniom-bakteriami-z-rodzaju-legionella--zalecenia-dot-ponownego-otwierania-budynkow-uzytecznosci-publicznej-i-zamieszkania-zbiorowego-po-wydluzonym-przestoju-lub-ograniczonej-eksploatacji

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}