Misja Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i wpieranie zrównoważonego systemu żywnościowego w Europie – to misja Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), organizacji niezależnej, zorientowanej na badania naukowe oraz transparentnej.
Nasza praca ujawnia zagrożenia w łańcuchu żywnościowym oraz podkreśla znaczenie składników odżywczych, które dostarczamy codziennie z posiłkami. Dane i analizy EFSA, są dostępne w Internecie, tak aby każdy miał do nich dostęp.
EFSA współpracuje z europejskimi naukowcami, pomagając chronić zdrowie ludzi, zwierząt i roślin. Kładzie podwaliny pod przepisy chroniące europejskich konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością.
Zobacz najnowszy film o działalności EFSA i dowiedz się więcej.
Więcej informacji: Główny Inspektorat Sanitarny