W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720

ostrzeżenie żywność

Zagrożenie:

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg

Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1

Data minimalnej trwałości: 21/12/2024

Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w Zakładzie procedurami.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

 

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

{"register":{"columns":[]}}