Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Numer partii: |
Data minimalnej trwałości: |
---|---|
2P13.03/2 |
28-02-2025 |
2P14.03/1 |
28-02-2025 |
2P15.03/1 |
28-02-2025 |
2P20.03/1 |
20-12-2024 |
2P21.03/1 |
21-12-2024 |
2P22.03/1 |
22-12-2024 |
2P23.03/1 |
23-12-2024 |
2P27.03/1 |
27-12-2024 |
2P28.03/2 |
28-12-2024 |
2P29.03/1 |
29-12-2024 |
2P29.03/2 |
29-12-2024 |
2P02.04/1 |
02-01-2025 |
2P03.04/1 |
03-01-2025 |
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
źródło: Główny Inspektorat Sanitarny