Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii sosów ze względu na możliwą obecność glutenu
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.
Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktów:
- WINIARY Sos Boloński 500g:
- Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026
2. WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:
- Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
3. WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g
- Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
- Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Producent: Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Nestlé Polska S.A. niezwłocznie podjęło działania, by wycofać wyżej wymienione partie produktów z obrotu. Firma skierowała również komunikat do konsumentów zamieszczony na stronach internetowych:
- https://www.nestle.pl/
- Komunikat dla konsumentów dotyczący wybranych produktów WINIARY 03.07.2024.pdf
Państwowa Inspekcja Sanitarna ściśle współpracuje z producentem w celu ustalenia źródła i zakresu niezgodności.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie.
Producent prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, bądź w przypadku jakichkolwiek pytań: tel.: 800 16 16 66 lub e-mail: cs@pl.nestle.com.
źródło: Główny Inspektorat Sanitarny